Rakennusliitto

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas arvioi työoikeuden professori Seppo Koskisen lakkoja koskevan selvityksen ”puhtaaksi propagandaksi, jolla muokataan yhteiskunnan asenneilmapiiriä elinkeinoelämälle ja rahamiehille myönteiseksi”.

Turun yliopiston työoikeuden professori Seppo Koskinen vaatii poliittisten lakkojen kieltämistä Elinkeinoelämän valtuuskunnalle EVA:lle tekemässään selvityksessä.

”EVA:n selvityksiä myös aiemminkin lukeneena uskallan silti väittää, ettei näissä pyritäkään mihinkään tieteeseen. Selvitykseltä haluttava lopputulos on jo ennalta tiedossa. Kahden pisteen lyhin välimatka on suora, myös tutkimuksessa”, kirjoittaa Suokas blogissaan.

Lakko-oikeus on kansalaisvapaus

Suokkaan mukaan oikeus järjestää lakkoja on keskeinen kansalaisvapaus. ”Vuosien varrella tätä vapautta on yritetty rajoittaa myös Suomessa. Useissa tuponeuvottelussa keskusteltiin uusista ”työmarkkinoiden pelisäännöistä”. Selkokielellä byrokraattisista pykälistä, joilla olisi tehty lakkojen järjestäminen vaikeaksi tai mahdottomaksi. Liittojohtajat tyrmäsivät esitykset kerta toisensa jälkeen.”

Suokas arvelee, että poliittisten lakkojen kieltämistä Koskisen esittämässä laajuudessa ei ennen tätä liene vaatinut vielä kukaan.

”Koskisen esitys tekisi lakot täysin mahdottomaksi. Jos lakko ei koskisi asiaa, josta työnantajat tai työntekijät voivat sopia, lakko olisi laiton. Johtajat linnaan, ei kuitenkaan presidentinlinnaan. Ja mökit myyntiin, jotta voitaisiin maksaa vahingonkorvauksia yrityksille”, suivaantunut Suokas kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että maailmantalouden veturissa, pandapolitiikalla verisiä käsiään pesevässä Kiinassa työpaikoilla protestoivat pannaan vankilaan tai he vain katoavat. Eikä koira perään hauku. Hän jatkaa, että yrityksissä tapahtuvaa paikallista sopimista eivät ammattiliitot häiritse.

”Suomi ei ole Kiina eikä meistä Kiinaa tuleekaan. Silti väitän, että ei tarvita kuin vielä yksi tai kaksi eduskuntakautta nykyhallituksen politiikan kaltaista politiikkaa, ja maiden väliset erot työntekijöiden ja työttömien kohtelussa ovat huomattavasti vähentyneet.”