Feministinen puolue

Feministisen puolueen puheenjohtaja Katju Aro kertoo saaneensa syyskuussa henkilökohtaisen sähköpostikirjeen tasavallan presidentin kansliasta.

Seuranneessa viestivaihdossa Aroa pyydettiin muuttamaan hänen antamansa suoran haastattelusitaatin sisältöä.

– Yhteydenotto hätkähdytti ja koin viestit niiden kohteliaasta sävystä huolimatta painostaviksi, sanoo Aro.

– Olin juuri tulossa puoluekokouksesta, jossa kanta oli yhdessä päätetty. Olimme tehneet poliittisen päätöksen osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Ja nyt presidentin kanslia pyysi meitä muuttamaan jo julkaistussa haastattelussa sanomiani asioita.

Puolue päätti harkinnan jälkeen kertoa viesteistä julkisesti, koska se toivoo asiasta keskustelua vielä ennen seuraavan presidentin valintaa.

ILMOITUS

Kritiikkiä Niinistölle

Yhteydenotto koski Hufvudstadsbladetissa julkaistua juttua, jossa Katju Aro vastasi kysymyksiin puolueen presidentinvaaleja koskevasta kannanotosta.

Kannanotossa puolue vaati presidenttiehdokkaita puolustamaan ihmisoikeuksia myös vaativissa yhteiskunnallisissa tilanteissa. Aron mielestä presidentti Sauli Niinistö ei ollut ymmärtänyt tätä riittävästi.

Esimerkiksi Aro nosti Niinistön puheen maahanmuuttokeskustelun ääripäistä.

Presidentin erityisavustaja pyysi Katju Aroa oikaisemaan ääripäihin viitanneen sitaatin. Tasavallan presidentin kanslian mukaan Niinistö ei ole käyttänyt sanaa ääripää.

Aro viittasi kuitenkin sitaatissaan laajasti jaettuun tulkintaan Niinistön tolkun ihmistä koskevien puheiden merkityksistä ja kieltäytyi tekemästä oikaisua. Hän kertoi olevansa valmis jatkamaan keskustelua aiheesta julkisesti.

Keskustelua vaientamisen sijaan

Feministinen puolue pitää erikoisena sitä, että vahvasta gallupsuosiosta ja laajasta medianäkyvyydestä nauttivan presidentin kanslia katsoo aiheelliseksi tarttua pienen poliittisen toimijan kannanottoihin yksityisillä viesteillä.

– Suomi on valitsemassa arvojohtajaa. Toivomme tehtävään valitulta kykyä käydä avointa keskustelua ja kuunnella erityisesti vallan marginaaleissa olevia ryhmiä. Tätä keskustelua tulee avoimessa demokratiassa kuunnella, ei vaientaa, Katju Aro toteaa.

Feministinen puolue on suhtautunut kriittisesti nykyisen hallituksen harjoittamaan turvapaikka- ja pakolaispolitiikkaan. Puolue on tulkinnut sen rikkovan ihmisoikeussopimusten henkeä.

Presidentin maltillisuutta peräänkuuluttavat ja pakolaissopimuksia kyseenalaistavat kannanotot ovat Feministisen puolueen mukaan tukeneet hallituksen kireää turvapaikkapolitiikkaa.