Lehtikuva/Bulent Kilic

Isisin vastaisessa taistelleet joukot eivät saa Timo Soinilta edes mainintaa, kun hän puhuu vain itsestään.

Turkki aloitti lauantaina Pohjois-Syyriassa maahyökkäyksen ja ilmaiskut kurdeja vastaan. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta arvioi STT:n haastattelussa operaation ajoituksen liittyvän ilmeisesti Yhdysvaltain ilmoitukseen, jonka mukaan se aikoo kouluttaa kurdeista ja muista etnisistä ryhmistä koostuvan rajapoliisijoukon.

Turkki hyökkää alueelle, jota hallitsevat kurdien YPG-joukot ovat osa Yhdysvaltojen tukemaa kurdien ja arabien liittoumaa Syyriassa. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä, jolla on yhteys Kurdistanin työväenpuolueeseen PKK:hon. Yhdysvallat on puolestaan aseistanut Syyrian kurditaistelijoita osana Isisin vastaista koalitiota.

Suomen ulkopoliittinen johto on hiljaa Turkin hyökkäyksestä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson piti sunnuntaina Turkin aloittamaa hyökkäystä täysin tuomittavana ja totesi Facebook-kommentissaan useiden valtioiden jo ilmaisseen vastustuksena Turkin toimille.

”Mutta Suomessa Juha Sipilä ja Timo Soini, jotka muutenkin ovat olleet erittäin kritiikittömiä suhteessa Turkkiin, eivät ole vielä katsoneet tärkeäksi kommentoida tilannetta.”

ILMOITUS

”Niin hiljaista että korviin sattuu”

Kansanedustaja Paavo Arhinmäki kuvasi omassa kommentissaan hiljaisuutta niin kovaksi, ”että korviin sattuu”.

”Daesh (ISIS) on hirvittävä terroristijärjestö, jota vastaan koko maailman pitäisi taistella”, hän kirjoitti.

”Vahvin voima Daeshia vastaan Syyriassa ja Irakissa ovat olleet kurdit. He ovat vapauttaneet kylä ja kaupunki toisensa jälkeen alueita Daeshin hirmuvallasta. Myös Suomi on ollut mukana kouluttamasta kurditaistelijoita Pohjois-Irakissa, mikä on oikein.”

Sekä Andersson että Arhinmäki kysyivät etenkin ulkoministeri Timo Soinin toimien perään.

Andersson kertasi Soinin viimeisimmissä blogauksissaan kirjoittaneen omista kokemuksistaan presidentinvaaliehdokkaana (21.1.), omista kokemuksistaan politiikassa ja puoluejohtajana (19.1.), omista kouluvierailuistaan (7.1.), omasta mediakohtelustaan (6.1.), vasemmiston huonoudesta (5.1.) ja punavihreästä konkurssista eli vasemmiston huonoudesta (3.1.).

Jaetaanko edelleen samat arvot?

Sanallakaan hän ei ole kommentoinut Turkin hyökkäystä eikä myöskään Suomen asekauppoja, vaikka Patrian panssariajoneuvo on todistetusti ollut käytössä Jemenin sodassa.

Vuosi sitten tammikuussa Soini vieraili Turkissa kehumassa, miten maat jakavat samat arvot.

”Missä on ulkoministeri Soinin tai pääministeri Sipilän kannanotot? Jakaako Suomi ja Turkki edelleen hallituksen mielestä samat demokraattiset arvot?”, kysyi Arhinmäki.