Lehtikuva/Markku Ulander

Vain reilu kymmenes kaventaisi presidentin valtaoikeuksia, käy ilmi Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämästä tutkimuksesta.

Eduskuntapuolueiden tukijoista vasemmistoliittolaiset kannattavat eniten presidentin valtaoikeuksien kaventamista. Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tekemässä tutkimuksessa 32 prosenttia vasemmistoliittolaisista vastaajista sanoi kannattavansa mallia, jossa presidentillä ei ole valtaa. Hieman useampi vasemmistoliiton kannattaja (36%) tuki nykyisen kaltaista presidenttimallia.

Eduskuntapuolueiden kannattajista vain perussuomalaiset haluaisivat lisätä presidentin valtaoikeuksia. Tutkimuksessa 58 prosenttia perussuomalaisten kannattajista toivoi presidentille lisää valtaa.

Kaikkien vastaajien keskuudessa suosituin vaihtoehto oli vasemmistoliiton kannattajien tavoin nykyisen kaltainen järjestelmä. Sitä kannatti 38 prosenttia vastaajista.

Toiseksi suosituin vaihtoehto kyselyssä oli paluu järjestelmään, jossa valta on enemmän jaettu presidentin ja hallituksen kesken.

Reilu kymmenes supistaisi valtaa

ILMOITUS

KAKS:n tutkimuksesta käy ilmi, että vain 11 prosenttia kaikista vastaajista oli valmis supistamaan presidentin valtaa ja muuttamaan tehtävän symboliseksi ja edustukselliseksi.

Esimerkiksi vihreiden kannattajista selvä enemmistö (52%) vastaajista sanoi kannattavansa nykyistä mallia. Presidentin valtaoikeuksia halusi kaventaa vain viisitoista prosenttia vihreistä.

KAKS:n tutkimuksen toteutti Kantar TNS, ja se tehtiin internetpaneelina. Haastatteluita tutkimukseen tehtiin yhteensä 1 016. Sen virhemarginaali on noin kolme prosenttia suuntaansa.