Vegaanihaaste jatkuu vuoden ympäri

Satu Saunio


Oikeutta eläimille -järjestön työntekijä, vastaa Vegaanihaasteen viestinnästä.
Harrastaa käsitöitä ja musiikkia, kun eläintensuojelulta ja kasvissyönnin edistämiseltä ehtii.

Vegaanihaaste käynnistyi tammikuun alussa viidettä kertaa. Satu Saunio Oikeutta eläimille -järjestöstä, mistä haasteessa on kyse?

– Sillä kannustetaan ihmisiä kokeilemaan vegaanista ruokavaliota kuukauden ajan. Haaste keskittyy hyvään ruokaan ja positiivisiin asioihin. Se on pyritty tekemään niin, että kaikki olisi osallistujalle mahdollisimman helppoa.

– Reseptit ja arjen vinkit ovat keskeisintä sisältöä, osallistuja saa niitä joka päivä sähköpostiinsa. Halutessaan itselleen saa myös tutorin, joka vastaa henkilökohtaisesti kysymyksiin.

– Haasteeseen voi osallistua koska tahansa, ei vain tammikuussa. Osallistuminen ei maksa mitään eikä sido mihinkään. Osallistumalla ei menetä mitään, mutta saa paljon positiivisia kokemuksia.

Mikä on keskeinen syy siihen, että olet itse valinnut vegaaniuden?

– Ehdottomasti eläimet, mutta ei ainoa syy. Meidän pitää keksiä, miten aiomme tulevaisuudessakin elää tällä maapallolla. Kasvissyönti on siihen yksi konkreettinen ratkaisu. Kasvissyönti on tulevaisuuden juttu ja sen tulevaisuuden voi luoda jo nyt.

Mitkä ovat Vegaanihaasteeseen osallistuville hankalimpia asioita?

– Huoli proteiinien saannista ja ylipäänsä oletus siitä, että vegaanius olisi jotenkin vaikeaa. Ennakkokäsitys yleensä hälvenee muutamassa päivässä, kun todellisuus onkin ihan toista.

– Ensin tulee aina kahvimaito-kysymys. On olemassa kahvia varten kehitetty kasvimaitoja, jotka ovat tosi hyviä. Seuraavaksi ihmiset usein alkavat kasvissyönnin myötä miettiä ympäristökysymyksiä laajemminkin. Monelle tulee yllätyksenä, kuinka kuluttavaa eläintuotanto on. Ettei kotimaisten eläintuotteiden syönti ole ekologista.

Osallistujajoukko on kaksinkertaistunut viime vuodesta. Tiedetäänkö millaisia vaikutuksia haasteella on osallistujien valintoihin haastekuukauden päätyttyä?

– Palautekyselyssä saamiemme vastausten perusteella suurin osa on vähentänyt eläinperäisten tuotteiden käyttöä myös haasteen jälkeen. Iso osa jatkaa vegaanina tai kotivegaanina, eli ei osta kotiin mitään eläinperäistä, mutta satunnaisesti saattaa ravintolassa tai kavereiden luona syödä jotain eläinperäistä.

– Todella monet ihmiset kertovat löytäneensä uudelleen ruoanlaiton riemun. Uudet maut ja uudet tuotteet jäävät käyttöön haasteen jälkeen.

Satu Saunio


Oikeutta eläimille -järjestön työntekijä, vastaa Vegaanihaasteen viestinnästä.
Harrastaa käsitöitä ja musiikkia, kun eläintensuojelulta ja kasvissyönnin edistämiseltä ehtii.