Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Ei olisi asian ympärillä joulukuussa valinneen hiljaisuuden jälkeen voinut kuvitellakaan, mikä meteli työttömyysturvan aktiivimallista syntyy lain hyväksymisen jälkeen. Kiitos kuuluu tämän lehden ykkösjutussa esiintyvälle Martin-Éric Racinelle, jonka kansalaisaloitteesta tuli ilmiö. Aktiivimallin kumoamista esittävä kansalaisaloite ylitti 50 000 allekirjoittajan rajan yleensä poliittisesti kuolleina joulun ja uudenvuoden välipäivinä.

Nyt nimiä on yli kaksinkertaisesti aloitteen toteutumiseen vaadittava määrä ja lisää tulee koko ajan. Eduskunta löytää siis keväällä edestään sen, minkä joulukuussa taakseen jätti.

Ministerit ja hallituspuolueiden kansanedustajat olisivat ehkä vähän vähemmän yllättyneitä kansalaisten voimakkaasta reaktiosta, jos olisivat viitsineet osallistua lain käsittelyyn. Siihen oli paljon tilaisuuksia, sillä ensimmäisen ja toisen käsittelyn keskustelut kestivät yhteensä yli 12 tuntia. Niitä käytiin kuitenkin pitkälti opposition kesken. Lain puolustajiakin oli, mutta vähän.

Totaalinen tietämättömyys saa myös päästämään suustaan sammakoita. Lain harvoihin puolustajiin kuulunut kehitysministeri Kai Mykkänen on vaatinut oppositiota kertomaan oman vaihtoehtonsa sille.

Niitä vaihtoehtoja kerrottiin joulukuussa puolen vuorokauden ajan. Myös kaikki ministereille nyt yllätyksenä tulleet ongelmat olivat esillä niille, jotka jaksoivat kuunnella tai lukea jälkikäteen eduskunnan pöytäkirjoista. Suurin vika on se, ettei työtön voi omalla aktiivisuudellaan mitenkään estää karenssille joutumista, jos hän ei löydä työtä tai ei pääse palveluun. Perustuslakivaliokunta esitti asiaan ratkaisuja, mutta ministeriö ja hallituspuolueet tyrmäsivät ne oikopäätä.

ILMOITUS

Aktiivimallin käsittelyä leimasi ylimielisyys, että laki on yksi muiden joukossa ja tulee tavanomaiseen tapaan hyväksytyksi hallituspuolueiden äänillä vastustipa oppositio sitä kuinka terävästi tahansa.

Se osui kuitenkin pakkolakihankkeen, kiky-sopimuksen ja lomarahaleikkauksen jälkeen johonkin kipukohtaan, joka ylitti kansalaisten sietokyvyn tavalla, jota Suomessa harvoin nähdään. Siinä missä esimerkiksi petetyksi itsensä tunteva ay-liike vieläkin miettii, otettiin asiat omiin käsiin ja pantiin toimeksi.

Ministerien ja hallituspuolueiden kansanedustajien myöhemmät esitykset lain lieventämisestä kertovat paniikista. Jopa kokoomuksen pitkään korkealla pysynyt kannatus notkahti joulukuussa ja yksi syy voi olla juuri aktiivimalli. Hallitus on entistä heikommassa hapessa samalla, kun sen suurimmat hankkeet ovat edelleen ratkaisematta.

kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi