Lehtikuva/Jaakko Avikainen

Li Andersson perää presidenttiehdokkaitten kantaa asiaan. Vasemmistoliitto ja presidenttiehdokas Merja Kyllönen vaativat, ettei Suomi käy asekauppaa sellaisten maiden kanssa, jotka ovat sodassa, konfliktialueita tai polkevat ihmisoikeuksia.

Kansanedustaja, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsen Paavo Arhinmäki vaatii hallitusta avaamaan silmänsä Suomen Lähi-itään suuntautuvan asekaupan ongelmille. Sipilän hallituksen aikana aseviennin painopiste on siirtynyt Lähi-itään.

Norjalaislehti Verdens Gang julkaisi torstaina tiedon, että Patrian panssaroitua ajoneuvoa on käytetty todistettavasti Jemenin sodassa. Suomi on myynyt runsaasti sotilastarvikkeita Lähi-idän maihin, joista Saudi-Arabia ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat osallistuvat Jemenin veriseen sisällissotaan.

– Jemenin humanitaarista kriisiä voi verrata Syyriaan. Siitä huolimatta Suomen hallitus on antanut sotilastarvikkeiden vientilupia Arabiemiraatteihin, Arhinmäki sanoo.

– Olen tehnyt asiasta tällä hallituskaudella jo kaksi kirjallista kysymystä, nostanut asian esille eduskuntakeskusteluissa ja yrittänyt herättää asiasta julkista keskustelua. Puolustusministeri Jussi Niinistö ja ulkoministeri Timo Soini eivät ole ottaneet huolta todesta.

Nyt asiasta on kiistattomia todisteita, joten hallituksen on Arhinmäen mukaan aika vihdoin avata silmänsä sille, miten suomalaisia sotilastarvikkeita käytetään Jemenin sisällissodassa.

ILMOITUS

– Vaikka olemme jo myöhässä, Suomen asevienti on nyt viimein saatava loppumaan Lähi-idän sotaa käyviin maihin ja ihmisoikeuksia polkeviin diktatuureihin, Arhinmäki vaatii.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaati torstaina tiedotusvälineitä selvittämään presidenttiehdokkaitten kannat asiaan.

”Vasemmistoliitto ja puolueen presidenttiehdokas Merja Kyllönen vaativat, että Suomi ei käy asekauppaa sellaisten maiden kanssa, jotka ovat sodassa, konfliktialueita tai polkevat ihmisoikeuksia, kuten Saudi-Arabia ja Yhdistyneet Arabiemiraatit”, hän kommentoi Facebookissa.

”Asevienti konfliktialueille vaikuttaa terrorismin aikakaudella pahimmillaan myös Suomen turvallisuuteen”, hän jatkoi.