Lehtikuva/Timo Heikkala

Merja Kyllöseltä eivät EU-teemat ole päässeet unohtumaan presidentinvaalikampanjankaan aikana.

Oulun steinerkoulun europolitiikan kiemuroita opiskelevat nuoret pistivät vasemmistoliiton presidenttiehdokkaan Merja Kyllösen koville erityisesti Eurooppa-kysymyksistä, vaikka Kyllönen tähtää täysillä Mäntyniemen emännäksi.

Hän vieraili koululla ennen Kalevan ja Ylen Oulussa pidettyä kaikkien presidenttiehdokkaiden yhteistä tenttiä.

Miten mepin homman saa hoidettua hyvin?

Nuorten tentissä käsitellyiksi tulivat niin eriarvoistuminen kuin ilmasto- ja energiapolitiikkakin.

– Merja korosti kielitaidon merkitystä neuvotteluissa ja myös aktiivisuuden merkitystä mepin työn vaikuttavuudelle. Tilaisuudesta jäi kaikkiaan positiivinen maku, kertoi Oulun steinerkoulun historian ja yhteiskuntaopin opettaja Kati Ylinampa.

Nuoret hyviä sparraajia

Steinerkoulun nuorten tentissä käsitellyiksi tulivat niin eriarvoistuminen, ilmasto- ja energiapolitiikka, mepin tulotaso ja työpäivän koostumus kuin Nato ja brexit.

ILMOITUS

– Nuorilla oli selkeästi käsitys siitä, mistä tulee olla maailmassa huolissaan. Tulin kyllä hyvin sparratuksi Kalevan ja Ylen tenttiä varten koululla olleella monipuolisella setillä, tien päältä matkalla kohti Jyväskylää tavoitettu Kyllönen sanoo.

Kalevan ja Ylen tentti oli Kyllösen mukaan varsin onnistunut kokonaisuus.

– Siinä pääsimme varsin tasapuolisesti käyttämään puheenvuoroja ja oli hyvä, että pohjoisen erityispiirteet olivat esillä. Tentissä oli otettu hyvin mukaan kansalaisten kysymykset, jotka puhuttavat aidosti turuilla ja toreilla.

Aktiivimalli eriarvoistaa

Toimittajien kysymyspatterin taustalla olikin 200 kansalaiskysymystä. Tenttauksia sateli niin Pohjois-Suomen erityisasemasta, ulko- ja turvallisuuspolitiikasta kuin arvoista. Ensimmäistä kertaa keskusteltiin myös aktiivimallista, missä Kyllönen ja Tuula Haatainen pistivät istuvan presidentin tiukoille.

– Aktiivimalli eriarvoistaa ja on leikkaus työttömyysturvaan. Nyt on petetty lupaukset, joita kansalaisille annettiin siinä vaiheessa, kun yhteisiä säästötoimenpiteitä aiemmin luotiin, Kyllönen sanoi.

Kyllösen vaalikampanjan jatkuessa ja ennakkoäänestyksen pian alkaessa järjestetään ympäri Suomea myös nuorisovaaleja. Oulun steinerkoulun vaalituloksen mukaan toista kierrosta pukkaa. Kyllösellä on vielä kirittävää, vaikka lukemat olivat moninkertaistumassa virallisista gallupeista.

– Koulumme nuorisovaaleissa Sauli Niinistö sai 46,6 prosenttia, Pekka Haavisto 25 prosenttia ja Kyllönen reilu yhdeksän prosenttia, Kati Ylinampa sanoo.