Lehtikuva/Markku Ulander

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekosen mukaan aktiivimallissa näyttää olevan kyse kokoomuksen ideologisesta kiihkosta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen ihmetellee, miksi keskustassa herätään työttömyysturvan aktiivimallin ongelmiin vasta nyt.

– On hyvä, että keskustan kansanedustajat Antti Kaikkonen ja Anne Kalmari heräävät huomaamaan raippalaissa ongelmia, mutta vielä parempi tietysti olisi ollut, että he olisivat olleet aktiivisia jo ennen kuin laista päätettiin, Pekonen sanoo.

Hän myös pitää käsittämättöminä elinkeinoministeri Mika Lintilän väitteitä.

– Ministeri Lintilä väittää, ettei aktiivimalli rankaise tosissaan töihin haluavia, vaikka todellisuudessa aktiivimalli kurittaa myös hyvin aktiivisesti työtä hakevia. Tämä fakta olisi selvinnyt ministerille aikaisemmin, jos hän olisi osallistunut aktiivisesti asian eduskuntakäsittelyyn.

Pekosen mukaan aktiivimalli sotii kansalaisten oikeudentajua vastaan, mistä kertoo nyt yli 116 000 allekirjoitusta saanut kansalaisaloite. Mallin perustelut ovat köykäiset ja työllisyysvaikutukset hyvin epävarmoja. Esimerkiksi VATT:n tutkija Tomi Kyyrä ei uskalla arvailla edes työllisyysvaikutuksien etumerkkiä, Pekonen toteaa.

ILMOITUS

Työttömien kurinpalautus

– Hallituspuolueet sivuuttivat kokonaan esimerkiksi perustuslakivaliokunnan kriittisen lausunnon aktiivimallista. Vaikuttaakin siltä, että raippalaissa on kyse kokoomuslaisesta ideologisesta kiihkosta, johon keskustan edustajat alkavat vasta jälkijattöisesti avaamaan silmiään. Esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisen mielestä aktiivimallissa on kyse työttömien ”kurinpalautuksesta”.

– Käsi sydämelle hallituspuolueiden kansanedustajat, tarvitsevatko Suomen työttömät lisää kurinpalautusta vai lisää työpaikkoja ja työllistymismahdollisuuksia, Pekonen kysyy.

Kurinpalautus ja satikuti ei hallituksen suunnitelmissa ole heti loppumassa.

– Hallitus on tuomassa käsittelyyn jo uutta sanktiomallia, vaikka aktiivimalliin liittyvät ongelmat ovat korjaamatta. Käsittelyyn tuleva pakkohakumalli kasaa lisää sanktiouhkia työnhakijalle, ja johtaa siihen, että yhä harvempi yritys laittaa työpaikkoja TE-toimiston kautta hakuun. Mallin toteutuessa työpaikat täytetään jatkossa yhä enemmän tutunkauppoina ja puskaradion kautta, Pekonen sanoo.

Työministeri Jari Lindström on ilmoittanut tuovansa lakiesityksen eduskuntaan vuoden 2018 aikana.