Lehtikuva/Panu Pohjola

Kun Sipilän hallitus aloittaessaan asetti tavoitteekseen sosiaali- ja terveydenhullon uudistamisen, niin kolme keskeistä tavoitetta olivat: himmeleiden purkaminen, sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio ja sote-menojen kustannusten kasvun hillitseminen kolmella miljardilla eurolla vuoteen 2029 mennessä.

Nämä tavoitteet on sittemmin heitetty roskakoriin ja tilalle niiden ovat tulleet maakuntamalli ja valinnanvapaus. Nyt tehdään lobbausta päivittäin vain ”valinnanvapauden” puolesta ja perusteluina käytetään asioita, jotka ovat aivan päinvastaisia kuin alkuperäiset tavoitteet. Nyt rakennellaan himmeleitä purkamisen sijaan.

Sosiaali- ja perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhdistämisestä ja kustannusten kasvun hillitsemisestä viis veisataan, kun vain terveyspalveluita tarvitsevat valitsevat ”pörriäisen tai möttiäisen”, ja julkinen sektori sopeutuu tilanteeseen. Allekirjoittanut kyllä luulottelee vanhan kansan sanoin: Mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa. Se pätee tänäkin päivänä.

Kaarlo Kaseva
Pori