Lehtikuva/Berit Roald

Ydinaseet kieltävä sopimus hyväksyttiin YK:ssa heinäkuussa. Sen puolesta äänesti 122 maata. Nato-maat, Norja mukaan lukien, boikotoivat äänestystä. Hollanti äänesti vastaan. Myös Naton ulkopuoliset ydinasevallat jättäytyivät ulkopuolelle. Kaiken kukkuraksi Nato-maat ovat uhanneet sopimukseen liittynyttä Ruotsia vastatoimilla.

Suomi ja monet EU-maat eivät osallistuneet edes sopimusneuvotteluihin. Suomen mielestä sopimus on merkityksetön, koska sen avulla ei vähennetä ydinaseita.

Tänä vuonna Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin ydinaseiden vastaiselle ICAN-kampanjalle. Se on kansainvälinen liittouma, joka pyrkii edistämään ydinaseriisuntaa.

Ihmiskunnan kohtalo on muutaman valtionpäämiehen etusormen varassa.

Joulu lähestyy. Kristikansa valmistautuu viettämään vuoden merkittävintä juhlaa. Jeesuksen syntymästä läntistä ajanlaskua tulee kuluneeksi yli 2000 vuotta.

Voiko kristillisyys tai mikään nykyinen valtapolitiikka enää haastaa nykyiseen uuspakanuuteen ja materialismiin uponnutta läntistä kulttuuria uudistamaan väkivaltaan ja vahvemman ehtoihin perustuvaa globaalia sotilaallista ylivoimaa? Mihin unohtui elämän kunnioitus ja pyhyys?

ILMOITUS

Katselin Yle Areenassa dokumenttia ”Buddhan jalanjäljillä”, jossa haastattelija kysyi munkilta, tarvitaanko enää buddhismia. ”Enemmän kuin koskaan”, munkki vastasi. ”Kärsimys lisääntyy kaikkialla maailmassa, kun globalisaatio laajenee. Globalisaatio etenee kristillisyyden myötävaikutuksella.”

Ihmiskunnan historia on sotahistoriaa. Ihminen on ainut eläin, joka tappaa toisen käskystä. Orjuuttaminen, alistaminen ja raiskaaminen ovat miehistä vallankäyttöä ja kestäneet jo vuosituhansia. Kilpailuun perustuvat hierarkkiset valtajärjestelmät ovat tukahduttaneet avoimen vuorovaikutuksen ja yhteistyön. Nykyistä globaalitalouden räikeää eriarvoistumista ylläpidetään kehitysmaiden kustannuksella turvautumalla ylivertaiseen teknologiaan ja ydinasemahtiin.

Vaikka orjuus ja orjakauppa on kielletty YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa, alistamiseen ja orjuuteen perustuvat kulttuuriset instituutiot elävät tässä ajassa voimallisemmin kuin koskaan aiemmin. Uusliberalismiin vannoutuneesta monikulttuurisuudesta on tullut sulatusuuni, joka tuhoaa kansojen omat kulttuuriset juuret, hajottaa perheet, vie fanaattisen yltiösuvaitsevaisuuden nimissä yksilöllisen identiteetin ja varmistaa harvoille hallitsijoille yhteiskunnallisen hajota ja hallitse -pelikentän.

Euroopassa Hitleriä ja natseja syytettiin miljoonien ihmisten tappamisesta. Oliko Hitler kaasukammioineen vain pikkupaholainen, kun verrataan häntä nykyisiin hirmuvaltiaisiin, jotka kantavat mukanaan ydinasesalkkuja?

Koko ihmiskunta on nyt ydinenergian, ratkaisemattoman ydinjäteongelman ja atomiaseiden panttivanki. Milloinkaan koko ihmiskunnan historian aikana ei millään tsaarilla, keisarilla tai kuninkaalla ole ollut tällaista tuhovoimaa?

Voiko mikään pimeys olla suurempaa kuin nykyinen sotilasvaltaan perustuva globaali terrorismi? Ihmiskunnan kohtalo on muutaman valtionpäämiehen etusormen varassa. Nykyisellä ydinaseistuksella koko Tellus voidaan räjäyttää asteroideiksi.

Suomi valitsee uutta presidenttiä. On välttämätöntä, että tuleva presidentti selvittää kansakunnalle jo vaalitenteissä riittävät perusteet ydinaseiden kieltosopimuksen torppaamisesta – ja vieläpä tilanteessa, jossa Naton kanssa solmittu isäntämaasopimus antaa mahdollisuuden tehdä Suomesta monikansallinen ydinasetukikohta.

Sinikka Tyynelä
Jyväskylä