Lehtikuva/Vesa Moilanen

Työttömyyskassa varautuu aktiivi-ruuhkaan.

Palvelualojen työttömyyskassassa varaudutaan lomakiellolla työttömyysturvan aktiivimallin tuomaan ruuhkaan. Huhtikuussa ei pidetä lomia, vaan kaikki noin 55 etuuskäsittelijää ovat töissä.

Pääsiäisen jälkeisellä nelipäiväisellä työviikolla Palvelualojen työttömyyskassan pitää tarkistaa liki 3 000 työttömän oikeus päivärahaan.

Kassanjohtaja Markku Virtanen arvioi, että alkuun tulee pieniä maksatusviiveitä. Maksu tulee tilille todennäköisesti muutaman päivän normaalia myöhemmin.

Suurin osa työttömyyskausista on alkanut alkukuusta, ja siksi ruuhka on pahin huhtikuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Kaikkiaan kassan pitää huhtikuun aikana tarkistaa reilusta 9 000 ilmoituksesta, onko työtön ollut riittävän aktiivinen.

– Jos työllisyys lähtee paranemaan palvelualoillakin, määrä on toivoakseni pienempi, Virtanen sanoo.

ILMOITUS

Lisäväkeä ei olla kassaan ainakaan vielä palkkaamassa, vaan työttömyyden toivotaan hellittävän.

Viime vuonna pamilaisen työttömyys kesti keskimäärin 105 päivää eli miltei neljä kuukautta. Vuoden lopussa kassassa oli 7 600 pitkäaikaistyötöntä eli heitä, joilla oli enemmän kuin 200 työttömyyspäivää kasassa.

Tieto nopeasti työttömille

Kokonaan vailla työtä on liki 10 000 pamilaista ja sovitellulla päivärahalla reilut 4 000. Jälkimmäisten aktiivisuutta on helppo seurata, sillä työtunnit tulevat suoraan sähköiseen järjestelmään.

Virtasen mukaan kokonaan työtä vailla olevissa on noin 2 000 ihmistä, joiden työ- ja koulutustilanteen seuraaminen on vaikeampaa.

– Siellä voi olla pari päivää ilman työttömyysmerkintää, ja meidän pitää käsipelillä selvittää, onko silloin työtunteja vai mitä silloin on tapahtunut, Virtanen sanoo.

Hänen mukaansa kaikkein vaikeinta on niiden kanssa, jotka jättävät työttömyysajan ilmoituksen yhä paperilla. Tällaisia on noin tuhat.

– Heille pitää postittaa tieto aktiivimallin tuomista muutoksista, jotta he pystyvät heti niin sanotusti aktivoitumaan, eli hakemaan töitä tai koulutusta.

Suurin osa jäsenistä saa tiedon muutoksista verkkopalveluissa.

– Epäilen, että huhtikuussa meillä on tapauksia, joiden mielestä heille ei ole kerrottu mallista, vaikka tosiasiassa tietoa on annettu, Virtanen sanoo.

Myös lomautetut mukana

Aktiivimallin leikkuriuhka koskee paitsi työttömiä myös lomautettuja ja lyhennettyä työviikkoa tekeviä. Heiltä leikataan 4,65 prosenttia päivärahasta 65 päivän ajalta, jos riittävää työmäärää tai koulutusta ei kerry ensimmäisen 65 päivän aikana.

– Se on ihan periaatteellisella tasolla merkillistä, että lähdetään aktivoimaan heitäkin, joilla on jo työsuhde olemassa, Virtanen sanoo.

Hänen mukaansa työttömyyskassoille ei ole perusteltu, miksi nämä henkilöt on otettu aktiivimallin piiriin.

– Ymmärtäisin, jos lomautus venyy tosi pitkäksi.