All Over Press/Birgir Thor Hardarson

Eriarvoinen palkkaus tehtiin Islannissa rangaistavaksi ensimmäisenä maailmassa.

Islannista tuli maanantaina ensimmäinen maa maailmassa, jossa yrityksiä voidaan sakottaa epätasa-arvoisesta palkkapolitiikasta.

Laki tasa-arvoisesta palkkauksesta on ollut voimassa jo kauan, mutta aikaisemmin siihen ei sisältynyt sanktioita.

Nyt tämän vuoden alusta lähtien kaikkien vähintään 25 henkilöä työllistävien yritysten on osoitettava, että ne eivät kohtele työntekijöitä sukupuolen perusteella eriarvoisesti.

Palkkojen eriarvoisuus pyritään kitkemään kokonaan vuoteen 2020 mennessä.

Käytännössä tämä tapahtuu siten, että yrityksissä arvioidaan työtehtävät. Viranomaiset tarkastavat, ettei samasta työstä makseta heikompaa palkkaa naisille, ja antavat sen jälkeen yhtiölle todistuksen asiasta.

Islannissa aloitti kuukausi sitten vihreän vasemmiston Katrín Jakobsdóttirin johtama koalitiohallitus. Maanantaina voimaan astunut laki säädettiin kuitenkin jo edellisen oikeistohallituksen aikana viime keväänä, ja siitä on vallinnut puoluerajat ylittävä yhteisymmärrys.

ILMOITUS

Tavoitteena on, että sukupuolten välinen palkkojen eriarvoisuus olisi kokonaan kitketty vuoteen 2020 mennessä.

Maailman kärkimaa

Islanti on yhdeksän vuoden ajan ollut ykkösenä Maailman talousfoorumin (WEF) vuosittaisessa arviossa sukupuolten välisestä tasa-arvosta.

Jo lähtötaso Islannissa oli hyvä, ja lisäksi se siitä lähtien kun raportti ensimmäisen kerran laadittiin vuonna 2006, on kohentanut pisteitään noin kymmenellä prosentilla.

Islannin jälkeen WEF:n listan kärjessä ovat Norja, Suomi, yllättäjä Ruanda sekä Ruotsi, tässä järjestyksessä. WEF:n mittarissa mukana on palkkojen lisäksi muun muassa koulutus, talous ja poliittinen osallistuminen.

Jäljellä olevasta palkkojen eriarvoisuudesta osoitettiin mieltä lokakuussa 2016, jolloin naiset lähtivät töistä klo 14.38 eli keskimääräisen palkkaerotuksen verran aikaisemmin.

Laki palkkatasa-arvosta säädettiin Islannissa jo vuonna 1961. Aiemmin melko tasaisena 15–16 prosentissa pysynyt ero kasvoi vuoden 2008 talouskriisin jälkeen.