Lehtikuva/Markku Ulander

Omaan puolueeseensa luottavat vahvimmin vasemmistoliiton, heikoimmin SDP:n ja perussuomalaisten kannattajat.

Suomalaiset luottavat yhteiskunnallisista instituutioista ylivoimaisesti eniten tasavallan presidenttiin, kertoo Kunnallisalan kehittämissäätiön Ilmapuntari-tutkimus, joka julkistettiin keskiviikkona. Erittäin tai melko paljon tasavallan presidenttiin luottaa 78 prosenttia vastaajista. Eduskuntaan luottaa vain 38 prosenttia ja hallitukseen 35 prosenttia. Pohjalla on oppositio, johon luottoa riitti vain 21 prosentilla vastaajista.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.–5.12. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 016. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tasavallan presidenttiin luottavat vahvimmin kokoomuksen (98 %), keskustan (89 %), ylemmän keskiluokan edustajat (89 %) ja eläkeläiset (86 %). Heikointa luottamus on työttömien ja vasemmistoliittolaisten (49 %) keskuudessa.

Tiedotusvälineisiin luottaa 56 prosenttia vastaajista. Epäluottamus on suurinta perussuomalaisten kannattajissa.

Omaan puolueeseensa luottaa 55 prosenttia suomalaisista. Vasemmistoliiton kannattajien luottamus on vahvin, 83 prosenttia. SDP:n ja perussuomalaisten kannattajista omaan puolueeseensa luottaa vain 31 prosenttia niiden kannattajista.

ILMOITUS

Vähemmistö luottaa ay-liikkeeseen

Kirkkoon luottaa 44 prosenttia kansalaisista, ay-liikkeeseen 41 prosenttia ja yrityksiin sekä työnantajajärjestöihin 38 prosenttia. Ay-liikkeeseen luottavat eniten SDP:n (74 %), SAK:n (65 %) ja vasemmistoliiton (62 %) kannattajat, vähiten kokoomuksen (16 %) kannattajat. Sen sijaan yrityksiin ja työnantajajärjestöihin luottaa 62 prosenttia kokoomuksen kannattajista, vain 14 prosenttia vasemmistoliiton kannattajista.

Luottamuslistan häntäpäässä ovat hallitus ja oppositio, ja oppositio on niistä pohjimmainen. Maan hallitukseen luottavia on 35 prosenttia. Hallitukseen luottavat keskustan ja kokoomuksen kannattajat sekä ylemmän keskiluokan edustajat. Vähiten hallitukseen luottavat vasemmistoliiton ja SDP:n kannattajat.

Oppositioon puolestaan luottaa väestöstä erittäin tai melko paljon ainoastaan 21 prosenttia kansalaisista. Oppositiopuolueiden kannattajistakaan puolet ei juuri luota oppositioon.