Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Työnantaja vastustaa paikallista sopimista.

Rahoitusalan työriidan sovittelua jatkettiin tiistaina valtakunnansovittelijan toimistossa Helsingin Bulevardilla. Sovittelu kesti koko iltapäivän, mutta tulokseen ei päästy. Sovittelua jatketaan keskiviikkona.

Rahoitusalaa uhkaa uusi kahden päivän lakko torstaina aamulla, jos riitaan ei löydy sitä ennen ratkaisua.

Hyvällä torjuntaprosentilla työtaistelu-uhkia toistaiseksi ratkonut valtakunnansovittelija Minna Helle joutui päästämään kaksipäiväisen lakon alkamaan uudenvuoden alla.

Helle totesi tuolloin kiistan olevan jumissa, eikä eväitä sopuun ollut hänen arvionsa mukaan näköpiirissä. Helle kertoi jatkavansa sovittelua vasta, kun edellytyksiä löytyy. Ilmeisesti sellaisia on nyt ilmennyt, koska sovittelu jatkui tiistaina.

Kiistana viikonlopputyö

Työriidan kohteena on ennen kaikkea kiista viikonlopputöistä. Työnantaja haluaa voida määrätä väkeä töihin lauantaina ja sunnuntaina.

ILMOITUS

Toimihenkilöt haluavat viikonlopputyön olevan vapaaehtoista ja sopia sen ehdoista paikallisesti. Näin on menetelty tähän asti lauantaityön osalta. Paikallinen sopiminen ei ole työnantajalle neuvotteluissa kelvannut.

Riidan osapuolilla on erilaisia näkemyksiä myös alan palkankorotuksista.

Työriidan osapuolia ovat palkansaajapuolella Ammattiliitto Nousu ry, Ammattiliitto Pro ry, Akavan ylemmät toimihenkilöt YTN ry sekä Danske Bankin henkilöstöyhdistys. Työnantajia edustavat Finanssiala ry, Palvelualojen työnantajat Palta sekä Danske Bank.

Ylempien toimihenkiöiden YTN ry ei ollut mukana edellisessä työnseisauksessa, mutta on osallistumassa tämän viikon lakkoon.

ICT-ala tukee rahoitusalaa työsaarrolla

Ammattiliitto Pron ICT-ala aikoo tukea rahoitusalan lakkoa työsaarrolla. Saartoon osallistuvat Pron ICT-alan sopimuksen piirissä olevat asiantuntijat, esimiehet ja toimihenkilöt.

Työsaarto on tukilakon kaltainen toimenpide, jossa ICT-alan toimihenkilöt kieltäytyvät työskentelemästä saarron alaisten yritysten kanssa. Saarron piirissä olevien yritysten tilaamia töitä ei tehdä.

Pron rahoitusalan neuvotteluista vastaava johtaja Antti Hakala pitää tärkeänä, että solidaarisuutta eri toimialojen välillä löytyy.

– Työnantajaliitot ovat keskenään paaluttaneet tällä kierroksella kantansa esimerkiksi palkankorotustasoon hyvin tiukasti kiinni. Ammattiliittojen on tehostettava yhteistyötään kelvollisten työehtosopimusratkaisujen aikaansaamiseksi, Hakala toteaa.

Käytännössä työsaarto vaikuttaa niin, että esimerkiksi mitään uusia tilauksia ei toimiteta eikä myöskään mahdollisia vikoja korjata. Työsaarron alaiset työt jätetään odottamaan, ja ne tehdään vasta saarron päätyttyä. Liiton päättämä työsaarto on laillinen tukitoimenpide.

Työsaarron piirissä ovat esimerkiksi kaikki Osuuspankit, POP Pankit ja Säästöpankit, Danske Bank, Handelsbanken, Nordea ja S-Pankki.

Ylempien toimihenkilöiden YTN tukee saartoa suosittamalla, että YTN-liittojen jäsenet pysyvät omissa tehtävissään eivätkä tee Ammattiliitto Pron jäsenten saarron alaisia tehtäviä Teliassa, Elisassa ja DNA:ssa.