Lehtikuva/Vesa Moilanen

Sipilän hallitus toikkaroi kohti maaliviivaa kuin pikkukylän kesäteatterin poliittinen farssi. Alkuvaiheen SSS-kirjainyhdistelmän johtotroikan vaihdos SOS-hätähuudoksi ei auttanut. Maamme korkeimmasta johdosta vauhdilla hukkuva viimeinenkin järjenvalo olisi totisesti kaivannut pelastusrengasta.

Puoliajan kaffeiden jälkeen hallitusteatterin toinen puoliaika on saanut tragedian piirteitä. Leikkauskiimaisen hallituksen vainolta ei löydy piilopaikkaa: työttömät, sairaat, eläkeläiset, opiskelijat. Ei niin pientä rahapussia, ettei sinne Sipilän ahne koura löytäisi veroalea rahoittamaan rikkaille ja suuryrityksille.

Hallituksen tuorein petetty lupaus, työttömyysturvan aktiivimalli, kuulostaa jo lähtökohtaisesti orwellilaiselta uuskieleltä. Hyvää tarkoittava ajatus, työttömien kannustaminen ja työttömyyden vähentäminen, toimii savuverhona kokoomuslaiselle työttömien kurittamiselle.

Suuri osa työttömistä ei saavuta aktiivisuuskriteeriä.

Työttömien määrä Suomessa lasketaan sadoissatuhansissa, avoimien työpaikkojen määrä kymmenissätuhansissa. Kuuluisan sokean Reetan kanakin osaa laskea, ettei tämä yhtälö toimi. Työttömiä on moninkertaisesti vapaita työpaikkoja enemmän ja työllistämistä edistäviin palveluihin ei paikkoja löydy läheskään kaikille.

Suuri osa työttömistä ei saavuta työttömyysturvan aktiivisuuskriteeriä. Siitä valtiovalta sitten rankaisee työttömyysturvan leikkauksella.

ILMOITUS

Runnoessaan läpi tämän työttömyysturvan leikkauksen hallitus petti myös työmarkkinajärjestöille antamansa lupauksen. Paljon kirottu kilpailukykysopimus voideltiin lupauksella valmistella jatkossa työelämää koskevat uudistukset kolmikantaisesti. Hallitus lupasi aivan erikseen pidättäytyä työttömyysturvaan kohdistuvilta leikkauksilta kikyn solmimisen jälkeen.

Lupauksensa hyvätuloisia hyödyttävistä veronalennuksista hallitus kyllä aikoo pitää. Ei ihme, että yleislakkopuheet ammattiliitoissa ja työpaikoilla yltyvät.

Työttömiin kohdistuvien leikkausten käsittelyn ajoittaminen joulun alle ei taatusti ole sattumaa. Pikkujouluissa humalassa toilailevat hakkaraiset ja sammuvat eduskunta-avustajat valtaavat lööppien kärkipaikat.

Samaan aikaan eduskunnassa käyty elämää suurempi taistelu nelosoluen kioskikelpoisuudesta kaivettiin sopivasti silmänkääntötempuksi harhauttamaan kansaa. Hallitus keskustelee mieluummin oluesta kuin vastaa kysymyksiin siitä, miksi kansalta leikataan ja rikkaille annetaan lisää.

Erno Välimäki
aluetoimitsija
kh:n jäsen (vas.)
Pori