Jarkko Mänttäri

Valio alkaa maksaa lisähintaa vastuullisesti tuotetusta maidosta. Yhtiö kutsuu tätä lehmien sote-uudistukseksi.

Mitä lehmien sote-uudistus tarkoittaa, Valion alkutuotantojohtaja Juha Nousiainen?

– Valio maksaa tämän vuoden alusta alkaen yhden sentin lisähinnan maitolitrasta niille yrittäjille, jotka sitoutuvat vastuulliseen maidontuotantoon.

– Iso tavoite on, että vuoteen 2020 mennessä joka ikinen meidän maitotilamme on suunnitelmallisen, toimivan lehmien terveydenhuollon piirissä.

Kuinka moni lehmä nykyisin käyttää terveyspalveluita?

ILMOITUS

– Tällä hetkellä olemme jo hyvin pitkällä. Noin 4 600 tilalla Valioryhmän 5 800 maitotilasta toimii jo nyt uuden ohjeistuksen mukaan. Jatkamme paikallisia koulutuksia ja odotamme paljon uusia tiloja sopimuksen piiriin tämän vuoden aikana.

– Vastuullinen tuotanto on ehdoton edellytys sille, että maidontuotanto on hyväksyttävää ja maitotuotteet pysyvät houkuttelevina kuluttajille.

Mitä vastuullinen maidontuotanto tarkoittaa?

– Lyhyesti sitä, että huolehdimme eläinten hyvinvoinnista ja ympäristöstä. Eläinten hyvinvointi on kuluttajille yhä tärkeämpi asia.

Mitä lehmien sote-uudistuksella tavoitellaan?

– Sellaista mallia, jossa meidän omistajayrittäjämme ja palveluntuottajan eli paikallisen terveydenhuoltoeläinlääkärin tai muun eläinlääkärin välille syntyy toimiva käytännön suhde, jossa parannetaan eläinten olosuhteita ja hyvinvointia.

Kuka lehmien sote-uudistuksessa voittaa?

– Siinä voittavat kaikki. Maatalousyrittäjät voittavat, valiolaiset osuuskunnat voittavat. Myös kuluttajat voittavat, koska he voivat luottaa siihen, että meillä on toimivat järjestelmät.