Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Tätä ei ole ennen nähty: kansalaisaloitteen tekijä joutui hallituspuolueiden hyökkäyksen kohteeksi.

Joulun ja uudenvuoden välipäivät ovat yleensä poliittisesti vuoden hiljaisinta aikaa – hiljaisempaa kuin heinäkuussa. Viime viikolla kaikki oli toisin. Sähköä oli ilmassa, koska kansalaisaloite juuri hyväksytyn työttömyysturvan aktiivimallin kumoamiseksi sai lentävän lähdön heti joulun jälkeen. Tänään tiistaina 2.1. aamupäivällä nimiä oli koossa jo yli 92 000, kun vaadittava raja on 50 000.

Kansalaisaloitteen menestys sai monet hallituspuoluiden toimijat pimahtamaan tavalla, jota ei ole ennen nähty – ei ainakaan niiden yli 30 vuoden aikana, joina olen politiikkaa työkseni seurannut.

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) erityisavustaja Petteri Leino twiittasi 29.12., että ”minusta tältä herra Racinelta voisi ottaa kaikki tuet pois, sillä ei tarvitse niitä”.

Herra Racinella hän tarkoitti Martin-Eric Racinea, joka laittoi kansalaisaloitteen alulle 20.12.

Syynä Leinon kimpaantumiseen oli se, että kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) avustaja Antti Kirkkala kirjoitti kokoomuksen Verkkouutisiin leimaavan ”uutisen” Racinesta. Kyseessä oli tarkoitushakuinen referaatti Iltalehden tekemästä Racinen haastattelusta. Siinä Racine kertoo omasta työttömyydestään, mutta Verkkouutisten versiossa hän on ökyalueella Kruununhaassa asuva sosiaaliturvan väärinkäyttäjä.

ILMOITUS

Turkin tie on meidän tiemme?

Mutta ei siinä kaikki: kokoomuksen puoluetoimistossa visuaalisuudesta ja viestinnästä vastaava Kristian Tervo kävi 28.12. Twitterissä yhden tunnetuimman bloggarin, Uuninpankkopoika Saku Timosen kimppuun osoittamalla kysymyksen Apu-lehden päätoimittajalle Marja Aarnipurolle: ”Onko tämä bloggarinne käyttäminen hallituksen vastustamiseen ihan ok?”

Jatkokommenteissa Tervo piti kyseenalaisena sitä, että Timonen saa lehdeltä rahaa kirjoituksistaan ja katsoi herravihan lietsomisen blogin välityksellä menevän ”harmaalle alueelle”.

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) herätti huomiota vuosi sitten kuvaillessaan Turkissa Suomen ja diktatuuriin sortuneen valtion välejä poikkeuksellisen lämpimiksi. Turkkilaisille suurlähettiläille puhuessaan Soini sanoi, että Suomi ja Turkki jakavat kivijalkanaan samat demokraattiset arvot.

Turkki sulki kesän 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen noin 150 tiedotusvälinettä ja vangitsi suuren joukon toimittajia.

Viime tammikuussa ei osattu arvata, että nimenomaan arvopohjalta koottu uusvanha hallitus lähestyy turkkilaisia arvoja. Hallituksen piiristä tulleet hyökkäykset lehdistöä ja sananvapautta kohtaan ovat sen verran vakavia, että ministereiltä tarvitaan selventäviä kannanottoja. Onko kyseessä myös hallituksen linja hallituksen arvostelijoita kohtaan?