Yle Kuvapalvelu

Nordic noiriksi luokiteltu tuore ruotsalainen rikos- ja poliisisarja Saknad (2017) pannaan käyntiin talvisilla näkymillä ja synkeissä tunnelmissa. Melko pian ilmenee, että jonkin sortin uskonlahko on paikallisen väestön keskuudessa vahvoilla.

Tästä ei onneksi kehkeydy mitään kauhupläjäystä. Aloitusjakso tekee tutuksi ulkoisesti hyvin arkisen näyttämön, jossa tavanomaisuus on tärkeiltä osin vain pintaa.

Sarjan päähenkilö on Tukholmasta palaava keski-ikäinen komisario Maja Silver (Helena Bergström). Alkajaisiksi hän haluaa lämmitellä suhdetta parikymppiseen tyttäreensä. Vanhan kollegan kuolema työpaikalla merkitsee sitä, että Silver astuu juuri käynnistyneen tutkinnan johtoon.

Alusta lähtien on ilmeistä, että pikkukaupungin omakotitaloidyllin kätköissä muhii päivänvaloa kaipaamattomia salaisuuksia. Poliisilaitoksen sisäiset jännitteet ilmaistaan suoremmin: kaksi voimakasta naista käy ensi kohtaamisesta lähtien suorasanaista nokkapokkaa keskenään. Juonikuvio kulkee muutenkin selkeästi naisten vetämänä.

Toisessa jaksossa juttu etenee samoilla linjoilla. Toiminnallisuus ei kuulu kuvioihin, sitäkin enemmän ihmis- ja työsuhteisiin liittyvät asiat. Teinitytön katoamistapausta selvitellään useiden kuulustelukohtausten muodossa, joten dialogivoittoisesti ja psykologisen jännityksen merkeissä mennään.

ILMOITUS

Ei mitään uutta ja ihmeellistä, kahden ensimmäisen jakson perusteella persoonatonta joskin mukiinmenevää peruskauraa genren puitteissa. Pientä lisäväriä tapahtumiin tuovat ruotsalaisiksi miellettävät erityispiirteet varsinkin poliisipuuhien osalta.

Kiinnostavimmat henkilöt löytyvät sivurooleista. Joukosta erottuvat seurakuntasalin karismakunkku (Johan Widerberg) sekä hautaustoimiston hiplaaja (Samuel Fröler). Neliosaisen sarjan ovat käsikirjoittaneet ohjaaja Colin Nutley ja Peter Lindblom.

Saknad. Osat 1-4. MTV3 maanantaina 1.1- to 4.1. klo 21.00. Uusinta kunkin esitysillan jälkeisenä yönä, Katsomo.