Yle Kuvapalvelu

Televisioelokuva Kolme suudelmaa (2006) on kirpeän hauska komedia, joka pohjautuu vapaasti Anton Tšehovin novelliin Koteloitunut ihminen (1898). Sen lisäksi ohjaaja Matti Ijäksen käsikirjoittama tarina sisältää otteita venäläiskirjailijan Muistikirjasta- teoksesta.

Tapahtumat on siirretty tiettyä ajattomuutta väreilevään helsinkiläiseen kaupunkimiljööseen. Mukaan mahtuvat myös videonauhalta tulevat Tarvan laatikkoleikit ja vinyylilevyltä kuultava Pentti Saarikosken runonlausunta. Nykyaikaisempaa sanailua kuullaan nuorison suusta.

Sulevi Peltola esittää vähäeleiseen tyyliinsä työlleen omistautunutta historian lehtoria Jaakko Sakkasta. Tämä ei ole sinut oman aikansa kanssa ja tunnustaa olevansa ikävä ihminen. Toisaalta, ikäväkin ihminen voi ikävöidä, puolustautuu Jaakko.

Varsinaisia ilonaiheita ovat Peltolan ja Birnin väliset kohtaukset.

Tietenkin arvon lehtori on tylsimys vain näennäisesti. Kaipuu toisen tykö alkaa pikku hiljaa sykkiä miehen keski-ikäisessä rinnassa siihen malliin, että silmät löytävät lähituntumasta kiehtovaa tarkkailtavaa.

Komedian alaotsake voisi olla Jaakko ja sen naiset. Heistä tutustutaan lähemmin dementoituneeseen äitiin (Vappu Jurkka), ongelmaoppilaaseen (Laura Birn), ex-rakastettuun ja nykyiseen kollegaan (Kristiina Elstelä) sekä salaperäiseen naapuriin (Anneli Ranta).

ILMOITUS

Varsinaisia ilonaiheita ovat Peltolan ja Birnin väliset koh-taukset. Ensi tuntumalta kovasti eripariselta vaikuttavan kaksikon yhteenottojen tuloksena on hauskasti kuvattu vuorovaikutussuhde yli sukupolvirajojen.

Replikointi on tuttua Ijästä. Sanoilla sivaltelussa ja maalailussa on tilanteesta riippuen miekkailun, jousiammunnan tai muuten vain reilun tempaisun makua. Sellaisena se menee mukavasti yksiin tšehovilaisen mielentutkailun kanssa.

Kolmen suudelman ihmissuhdesäpinöitä siivittävät rauhallinen kerronta ja hieman absurdi, pohjimmiltaan lempeä huumori. Sen puitteissa Jaakko ja kumppanit pääsevät ansaitsemansa toivon kipinän lämpöön, jonka tuottamiseen osallistuu myös Eero Ojasen tyylikkään tunnelmallinen musiikki.

Kotikatsomo: Kolme suudelmaa. TV1 sunnuntaina 31.12. klo 21.00. Areena 19 päivää.