Yle Kuvapalvelu

Timo Koivusalon Pohjantähti-urakan jälkimmäinen osa (2010) nytkähtää liikkeelle kuin monet lännenfilmit: illan pimeydessä torpan edustalle ilmestyy mies kuin tyhjästä.

Tulija on Akseli Koskela (Ilkka Koivula), jonka sisällissodan jälkeinen vankileiriaika on nyt takana. Pentinkulmalla ja koko Suomessa suunnataan kohti jotain uutta.

Tarina kulkee kaksi ja puolituntisen kestonsa ihan kunnialla. Tosin Koivusalo on päätynyt tasaisen puksuttavaan menoon, mikä ei aina tee oikeutta tapahtumien monia dramaattisia ja traagisia käänteitä sisältävälle kaarelle. Esimerkiksi sotatapahtumiin liittyvät ja suurta menetyksen tuskaa sisältävät kohtaukset on toteutettu hieman töksähtäen ja ulkokohtaisesti.

Sotatapahtumiin liittyvät kohtaukset on toteutettu hieman töksähtäen ja ulkokohtaisesti.

Koivusalon kässäri on johdonmukainen edetessään juuri tällaisella ”miehet kaatuvat ensin, naiset kestävät, elämä jatkuu” -aatoksella, ja loppuhetkien lähikuvassa Almaa (Ritva Jalonen) hyväillen vieläpä ihan nätisti. Kokonaisuutena Pohjantähti on Koivusalon tapaan viihdyttävää katsottavaa, tilit tasoittava hyvän mielen konsensus-eepos.

Paljon on toinen toistaan värikkäämpien henkilöhahmojen ja näyttelijäsuoritusten varassa. Koivula ja Vera Kiiskinen ovat puristaneet luontevaa hämäläistä tarmoa Akseliin ja Elinaan, Hannu-Pekka Björkman on kirkonmiehistä sympaattisin, Ville Virtanen paahtaa kansakoulunopettajana kohti Mäntsälän kapinaa rähinäremmin koko kireyden piiskaamana ja vastapuolella Tapani Kalliomäki pitää hyvää huolta Kivivuoren Jannen ryhdikkyydestä.

Vierellä komppaavat edellisestä osasta tuttuun tapaan muun muassa Risto Tuorila, Esko Roine, Sulevi Peltola ja Seela Sella.

Kotikatsomo: Täällä Pohjantähden alla. Osa 2/2. TV1 sunnuntaina 31.12. klo 18.15, maanantaina 1.1. klo 23.00. Areena.