Yle Kuvapalvelu

Englantilaisessa draamakomediassa Le Week-End (2013) kuusikymppinen pariskunta (Jim Broadbent ja Lindsay Duncan) suuntaa viikonlopuksi Pariisiin. Reissusta sukeutuu yhdistelmä lemmenlomaa sekä eletyn elämän ja oikuttelevan parisuhteen kelailua.

Ohjaaja Roger Michell ja käsikirjoittaja Hanif Kureishi ovat tehneet useita yhteistöitä alkaen tv-sarjasta Esikaupunkien Buddha (1993).

Kenties onnistunein kaksikon elokuvista on Daniel Craigin tähdittämä Tyttären talossa (2003). Sen vakavien sävyjen vastapainoksi duon töille tunnusomainen draaman, komedian ja romanttisuuden yhdistelmä kannattelee Le Week-Endia.

Avioparin henkilöhistorian kautta tarinassa väreilee pientä yhteiskuntahistoriallista nostalgiaa. Se koskee 1960- ja 1970-lukujen vasemmistoradikalismia.

Ylipäänsä tematiikka kattaa isohkon siivun yleistä inhimillistä vääntöä (ikääntyminen, elämässä uskaltaminen, optimismi vastaan pessimismi, rehellisyys ihanteille, raha ja rahattomuus).

ILMOITUS

Tältä pohjalta nähdään pieni viihdyttävä irrottelusoppa bittersweet-tähtien alla. Replikointia hallitsee rento sanailu, kun Broadbent ja Duncan heittäytyvät toistensa kimppuun.

Sanansa sanottavana on myös pelastavaksi enkeliksi kiiruhtavalla jenkillä. Jeff Goldblumin roolityö tekee tutuksi hyväntahtoisen Hannu Hanhen. Kolmikon työskentelyä on mukava seurata.

Olennainen osa sympaattisen leffan hieman pintakiiltoiseksi jäävää lumovoimaa on Pariisin kaupunkikuva. Sitä esitellään monipuolisesti ja tarinan luonteen ehdoilla eleganteissa puitteissa – onhan liikkeellä sivistynyt, joskin tulotasoltaan vaatimaton brittipariskunta.

Le Week-End. Teema Fem perjantaina 29.12. klo 21.00. Areena 14 päivää.