Lehtikuva/Kansalaisaloite.fi

Juha Sipilän hallitus joutuu vielä käsittelemään aktiivimallia.

Eduskunta hyväksyi hallituspuolueiden äänin niin kutsutun työttömyysturvan aktiivimallin 19. joulukuuta. Seuraavana päivänä polkaistiin pystyyn kansalaisaloite, jolla vaaditaan mallin kumoamista. Eduskuntakäsittelyyn vaaditut 50 000 nimeä tulivat täyteen 28. joulukuuta eli reilussa viikossa.

Allekirjoittajien määrä alkoi nousta ripeästi joulunpyhien jälkeen. Tapaninpäivänä nimiä tuli lähes 4 000, ja keskiviikkona jo lähes 12 000. Eilen torstaina allekirjoituksia alkoi kertyä heti aamusta hurjaa vauhtia, ja 50 000 rajan rikkoutui alkuillasta.

Torstaina aloitteeseen tuli yli 44 000 allekirjoitusta, ja perjantaiaamuna sen oli allekirjoittanut yli 70 000 ihmistä. Aloitteen takana on helsinkiläinen pitkäaikaistyötön Martin-Eric Racine.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi aloitteen hurjaa suosiota yhteisöpalvelu Facebookissa.

– Eräässä iltapäivälehdessä aloitteen suosiota on kommentoitu kysymällä jos ”työttömät on hemmoteltu pilalle”. Kirjoittajan mukaan kansalaisaloitteen suosio ”kertoo paljon maan henkisestä ilmapiiristä” ja että lain vastustajat eivät halua uudistaa työttömyysturvaa, Andersson kirjoittaa.

ILMOITUS

Hän piikittelee kommenttia ja sanoo, että aloitteen valtava suosio todella kertoo paljon maan henkisestä ilmapiiristä.

– Se kertoo siitä, että on valtavan paljon ihmisiä, jotka ovat kyllästyneitä pienituloisten jatkuvaan syyllistämiseen ja kepittämiseen. Se kertoo siitä, että on valtavan paljon ihmisiä, joiden oikeustajua vastaan sotii tämä laki, joka leikkaa työttömän perusturvaa hänen aktiivisuudesta ja yrityksistä huolimatta.

– Se kertoo siitä, kuinka moni on lopen kyllästynyt siihen, että pienituloisten toimeentulosta jatkuvasti leikataan, kun suurituloisille annetaan uusia verohelpotuksia.

Anderssonilta useita vaihtoehtoja

Kansalaisaloite etenee aikanaan eduskuntaan, joten Juha Sipilän (kesk.) hallitus löytää sen vielä edestään. Li Andersson painottaa, että vasemmistoliiton tavoitteena on saada malli kumottua.

– Työttömyysturvan suoja-osan korottaminen, palkkatuen käytön helpottaminen ja sen resurssien lisääminen sekä omaehtoisen opiskelun helpottaminen ovat paljon järkevimpiä tapoja uudistaa työttömyysturvaa, Andersson tarjoaa vaihtoehtoja.

Lue lisää:

Työttömyyskassat valmistautuvat aktiivimalliin – ”pääsiäisen jälkeinen viikko voi olla melkoinen”.

Näin työttömyysturvan aktiivimalli käytännössä toimii -aktiivimalli-kaytannossa-toimii.

Arvotonta näytelmää aktiivimallista loppuun asti.

Nyt se on varma: työttömyysturvan aktiivimalli läpi eduskunnassa