Ilkka Solanterä

Olen oikeutettu saamaan henkilökunta-alennuksia osuuskunta Tradekalta, mutta en saa. On nähkääs niin, että koska minulla ei ole niin sanottua älypuhelinta, en voi saada alennuksia.

Kun ihmettelin asiaa, sain Tradekalta vastauksen, että jos alennukseen oikeutetulla henkilöllä ei ole älypuhelinta, johon Tradeka voisi alennusoikeutuksen lähettää, ei alennuksia saa. Tämä tieto oli johtajilta varmistettu. Minulle ei siis voi toimittaa esimerkiksi paperilappua, johon alennusoikeuteni olisi merkitty, ja jota pitäisin lompakossani.

Äskettäin vaimoni, jonka kautta alennusoikeuteni puolison ominaisuudessa määräytyy, sai postia Tradekalta. Mukana oli vihkonen nimeltään ”Osuustoiminnan arvot ja periaatteet 2000-luvulle”. Siinä mainittiin perusarvoiksi tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus. Sitä ei vihkosessa kuitenkaan sanottu, että tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden edellytyksenä on älypuhelimen omistaminen.

Ei tämä tietenkään ainutlaatuista ole. Monissa muissakin yhteyksissä meitä toisen luokan kansalaisia pannaan sivuun. Edistysmielinen osuustoimintakin (100-vuotias E-liike) nyt Tradekan muodossa lähtee siitä, että edistysmielisyyttä on moderni elektrodigitaalinen toiminta.

Entisten E-ihmisten on oltava nyt e-ihmisiä.

Kari Naskinen
Lahti