Lehtikuva/Jussi Nukari

Eduskuntaan on edennyt kaikkiaan 18 kansalaisaloitetta.

Lähes 30 000 ihmistä on allekirjoittanut kansalaisaloitteen, jolla vaaditaan työttömien niin kutsutun aktiivimallin kumoamista. Kansalaisaloite pantiin vireille 20. joulukuuta, kun eduskunta oli päivää aiemmin hallituspuolueiden äänin hyväksynyt runsaasti kritiikkiä saaneen esityksen.

Vuodenvaihteessa voimaan astuva laki leikkaa työttömyyskorvausta 4,65 prosentilla, jos työtön ei ole osoittanut lain määrittelemää aktiivisuutta työnhaussa tai osallistumisessa työllisyyttä edistäviin toimiin. Lakia on kritisoitu juuri siitä, että tukea voidaan leikata, vaikka työttömällä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia päästä mukaan lain edellyttämiin aktivointitoimiin.

– Työttömien raippalaki eli ns. aktiivimalli on herättänyt rajua kritiikkiä. Se näkyy tässä. Muutamassa päivässä kansalaisaloite kerännyt jo lähes 30 000 allekirjoitusta. Hallitus löytää vielä työttömien raippalain edestään, kirjoittaa vasemmistoliiton kansanedustaja Paavo Arhinmäki Twitterissä.

Kansalaisaloitteeseen kertyi eilen keskiviikkona yli 22 000 allekirjoitusta, kun Helsingin Sanomat kertoi siitä.

Kansalaisaloitteen tulee kerätä yli 50 000 allekirjoitusta, jotta se etenisi eduskuntaan. Aiemmin eduskuntaan on edennyt kaikkiaan 18 kansalaisaloitetta. Eniten nimiä niistä keräsi tasa-arvoista avioliittolakia ajanut aloite.

ILMOITUS

Lue lisää:

Näin työttömyysturvan aktiivimalli käytännössä toimii.

Arvotonta näytelmää aktiivimallista loppuun asti.

Nyt se on varma: työttömyysturvan aktiivimalli läpi eduskunnassa.