Lehtikuva/Str

Rohingyojen kohtelu rikkoo räikeästi Myanmarin allekirjoittamaa sopimusta.

Kasvava määrä todisteita osoittaa, että Myanmarissa on meneillään kansanmurha, jonka kohteena ovat rohingya-muslimit ja tekijänä Burman armeija poliisin ja siviilien avustamana. Näin arvioivat Fortify Rights -järjestö ja Yhdysvaltojen Holocaust Memorial Museum vuoden kestäneiden tutkimusten jälkeen

– Rohingyat ovat kärsineet hyökkäyksistä ja järjestelmällisistä loukkauksista vuosikymmeniä, eikä kansainvälinen yhteisö saa hylätä heitä nyt, kun koko heidän olemassaolonsa Myanmarissa on uhattuna, Cameron Hudson Holocaus Memorial Museumista vetoaa.

– Ilman välittömiä toimenpiteitä uusien hirmutekojen riski on korkea, hän varoittaa.

Yli puolet Myamarin miljoonasta rohingyasta on paennut maasta.

Yli puolet Myamarin miljoonasta rohingyasta on paennut maasta elokuussa uudelleen puhjenneiden väkivaltaisuuksien jälkeen.

Hirmuteot jatkuvat

– He yrittivät tappaa meidät kaikki, 25 -vuotias Mohammed Rafic muisteli tutkijoille elokuun 30. päivän tapahtumia. Tuolloin sotilaat tulivat hänen kotikyläänsä, keräsivät asukkaat kokoon ja avasivat tulen.

ILMOITUS

Hallituksen rohingyojen elämälle asettamat rajoitukset viittaavat nekin kansanmurhaan. Esimerkiksi vuonna 2013 rohingyojen asuttamaan Rakhinen osavaltioon määrättiin lapsiluvun ylärajaksi kaksi.

Huolimatta siitä, että YK:n ihmisoikeuskomitea hiljakkoin vahvisti Myanmarin järjestelmälliset ja törkeät ihmisoikeusloukkaukset, turvallisuusneuvosto ei ole onnistunut puuttumaan kriisiin.

YK:n kansanmurhan vastainen sopimus täyttää ensi vuonna 70 vuotta. Sen on ratifioinut 149 jäsenmaata – joukossa myös Myanmar.

Sopimus edellyttää kansanmurhaan puuttumista ja siitä rankaisemista. Arvostelijoiden mukaan koko kansainvälinen yhteisö on Myanmarin ohella epäonnistunut rohingya-siviilien suojelussa.

”Ei sattumaa”

– Kansanmurha ei tapahdu sattumalta. Se on harkittu, se antaa merkkejä itsestään ja sillä on esiasteita, YK:n pääsihteeri António Guterres painottaa.

– Usein siihen huipentuu vuosia kestänyt syrjiminen, ihmisoikeuksien kieltäminen ja muut vääryydet. Koska kansanmurha voi tapahtua niin rauhan kuin sodankin aikana, meidän on oltava jatkuvasti valppaina.

YK:n sopimuksessa kansanmurha määritellään ”teoiksi, joiden tarkoitus on tuhota joko kaikki tai osa kansallisen, etnisen, rodullisen tai uskonnollisen ryhmän jäsenistä”.

– Olemme edelleen reagoivia pikemmin kuin ennakoivia ja toimimme usein liian myöhään, Guterres myöntää.

Englanninkielinen versio