Saul Dibbin ohjaama aiheeltaan kiinnostava ja varsin laadukas englantilainen historiallinen draama Herttuatar (The Duchess, 2008) ei typisty koreaksi pukufilmiksi.

Peribrittiläiseen tapaan komeaa epookkia pursuva elokuva kertoo vapaasti tosipohjaisen tarinan 1700-luvun lopusta. Tarina osoittaa, miten julmasti tiukan sääty- ja roolijaon maailma voikaan naista kohdella.

Perillisen jano, kumppaneiden seksuaalinen eriparisuus ja lopulta sen oikean löytyminen johtavat tapahtumien kierteeseen, jossa vaimo (Keira Knightley) ja jalkavaimo (Hayley Attwell) tottelevat isännän (Ralph Fiennes) ääntä, ja poliittinen kerma nöyrtyy. Tärkeässä sivuosassa on Charles Grey (Dominic Cooper), josta tässä kuvattuja tapahtumia myöhemmin tuli Englannin pääministeri vuosiksi 1830–1834.

Fiennesin esittämän herttuan jäykkäryhtisyyttä lienee vahvistettu tiukalla korsetilla, ja tulos on roolihahmon luonteen kannalta erinomainen.

Herttuatarta esittävä Knightley on alussa kuin säikähtynyt gaselli, mutta näyttää tapahtumien edetessä, miten yläluokan(kin) nainen karaistuu kummasti kovien kokemusten myötä. Hänen kannaltaan pelissä ovat ennen pitkää isot asiat.

Herttuatar. Teema Fem sunnuntaina 24.12. klo 15.15. Areena 7 pv.