Lehtikuva/Ahmad Al-Rubaye

Eurooppalaiset aseet kulkeutuivat Yhdysvalloista ja Saudi-Arabiasta Turkin ja kapinallisryhmien kautta Isisille.

Lähes kolmasosa ääriliike Isisin Syyriassa ja Irakissa käyttämistä aseista oli peräisin Euroopasta, todetaan konfliktialueiden asekauppaa tutkivan CAR-järjestön (Conflict Armaments Research)raportissa. Valmistusmaita olivat Romania, Unkari, Bulgaria ja Saksa.

Ainoastaan Kiinasta tuli Isisille enemmän aseistusta kuin näistä Euroopan maista.

Konfliktin alkuvaiheissa Isis käytti etupäässä Irakin ja Syyrian joukoilta kaapattuja aseita. Mutta vuoden 2015 lopulta lähtien Euroopan osuus tuli merkittäväksi.

Hankitut tiedot auttoivat Isisiä perustamaan omia asetehtaita.

Euroopassa valmistetut aseet myytiin Yhdysvaltoihin ja Saudi-Arabiaan, jotka toimittivat niitä tukemilleen Syyrian oppositiojoukoille Turkin kautta. Niiltä ne päätyivät Isisille. CAR:n mukaan ei ole yksittäistapauksissa selvää, myivätkö kapinallisryhmät aseita Isisille vai sieppasiko Isis niitä.

Raportin mukaan saadut aseet – joita käytettiin myös lännen tukemia ryhmiä vastaan – nostivat huomattavasti Isisin aseistuksen määrää ja laatua.

ILMOITUS

Pohja Isisin asetehtaille

Kehittyneiden länsimaisten aseiden myötä kasvoi myös Isisin tietämys. Tutkijat löysivät Isisiltä takaisin vallatuilta alueilta Pohjois-Irakista useita asetehtaita, joiden korkea taso yllätti heidät.

Turkin ja Jordanian kautta Isisin käyttöön tuli lisäksi toisilta konfliktialueilta – Libyasta, Jemenistä ja Etelä-Sudanista – peräisin olleita aseita.

CAR:n raportti perustuu yli 40 000 Isisiltä jääneen aseen ja ammuksen tutkimiseen kolmen vuoden aikana.

CAR on vuodesta 2011 lähtien tutkinut aseellisissa konflikteissa käytettyjä aseita useissa maissa. Tutkijat työskentelevät paikan päällä ja pyrkivät selvittämään, mistä ne ovat peräisin ja mitä kautta ne ovat konfliktialueelle kulkeutuneet.

CAR toimittaa tietonsa EU:n rahoittamaan iTrace-järjestelmään (iTrace Global Weapon Reporting System).