Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Eduskunnan naisverkosto tekee lakialoitteen: Raiskaus voi tapahtua ilman väkivaltaa.

Eduskunnan naisverkosto jättää lakialoitteen rikoslain muuttamiseksi raiskauksen tunnusmerkistön osalta. Aloite on tarkoitus jättää eduskunnan istuntotauon jälkeen helmikuussa.

Naisverkoston jäsenet haluavat lisätä rikoslakiin suostumuksen puutteen raiskauksen keskeiseksi määritelmäksi. Voimassa oleva rikoslain raiskauksen määritelmä asettaa ensisijaiseksi väkivallan käytön tai sillä uhkaamisen.

– Ruotsin hallitus ilmoitti viikonloppuna muuttavansa lainsäädäntöä niin, että suostumuksen puute on oleellinen osa raiskauksen tunnusmerkistöä. Suomen tulee seurata perässä, sanoo eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Sarkkinen (vas.).

Raiskaus on äärimmäinen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaus.

Ulkoinen väkivalta ei yksin ratkaise

Sarkkinen korostaa seksuaalisen itsemääräämisoikeuden ja ihmisoikeuksien suojan vahvistamisen kannalta olevan keskeistä, että suostumuksen puute mainittaisiin nimenomaisesti lain tasolla. Se selkeyttää lainsäädäntöä ja antaa yhteiskunnallisen viestin.

ILMOITUS

– Osa raiskauksista jää nyt ilmoittamatta esimerkiksi sen takia, että uhrit pohtivat mahdollisuuksiaan menestyä rikosprosessissa, hän sanoo.

– On väärin, että väkivalta määrittää raiskausrikoksen tunnusmerkistöä tällä hetkellä niin paljon. Seksi ilman suostumusta on raiskaus ja se vaikuttaa uhriin syvästi riippumatta siitä, jääkö teosta ulkoisia väkivallan merkkejä.

Kansainvälisiä vaatimuksia

Suomen seksuaalirikoslainsäädäntö on herättänyt huolta myös kansainvälisesti.

– Suomi on saanut kehotuksia tarkistaa lainsäädäntöä, lisäksi monet naisjärjestöt ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet rikoslain muutosta ja raiskauksen määritystä suostumuksen puutteen perusteella jo vuosia, toteaa Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Eva Biaudet (r.).

– Koska lakimuutosvalmistelua ei ole käynnistetty, on tämä lakialoite paikallaan.

YK:n naisten oikeuksien sopimusta valvovan CEDAW-komitean mukaan Suomen tulisi poistaa laista vaatimukset, joiden mukaan loukkaava seksuaalinen teko tehdään käyttämällä voimaa, ja määriteltävä raiskaus uhrin suostumuksen puuttumisen perusteella.

Myös Euroopan neuvoston naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen Istanbulin sopimus velvoittaa Suomea tarkastelemaan rikoslain raiskauksen tunnusmerkistöä. Sopimus lähtee vahvasti siitä, että seksuaalista väkivaltaa määrittelee uhrin suostumuksen puute, ei tekijän käyttämä fyysinen väkivalta.

Biaudet ottaa esille myös syksyn aikana syntyneen metoo-kampanjan.

– Metoo-kampanja on tehnyt näkyväksi sen, kuinka paljon seksuaalista ahdistelua ja väkivaltaa Suomessa esiintyy. Raiskaus on äärimmäinen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaus, joka voi jättää uhriin pysyviä jälkiä. Siksi on tärkeää, että rikoslainsäädäntömme suojelee uhrin itsemääräämisoikeutta ja oikeusturvaa mahdollisimman tehokkaasti, hän toteaa.

Eduskunnan naisverkosto on kaikille naiskansanedustajille avoin verkosto.