Lehtikuva/Jussi Nukari

Teollisuusliitto väläytti poliittista lakkoa vastatoimena.

Eduskunta on hyväksynyt työttömyysturvan niin sanotun aktiivimallin äänin 103–90. Laista äänestettiin tiistaina aamupäivällä.

Työttömyyskorvausta on jatkossa tarkoitus leikata 4,65 prosentilla alennettuna, jos työtön ei ole osoittanut lain määrittelemää aktiivisuutta työnhaussa tai osallistumisessa työllisyyttä edistäviin toimiin. Monet asiantuntijat ja oppositio ovat pitäneet kohtuuttomana sitä, että työtön voidaan leimata passiiviseksi, vaikka hänellä ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia päästä mukaan tällaisiin toimiin.

Lain toisen käsittelyn keskustelu käytiin maanantain ja tiistain välisenä yönä.

Äänestyksen jälkeen ensimmäisissä kommenteissa vasemmistoliiton Li Andersson totesi Twitterissä, että ”norminpurku on tässä maassa vain keskiluokan etuoikeus. Surullista”. Paavo Arhinmäki kutsui sitä työttömien raippalaiksi ja merkitsi kommentin tunnisteella #paskaa.

”Vastuutonta jääräpäisyyttä”

SAK:n mukaan aktiivimalli kyykyttää työttömiä ja hallituksen jääräpäisyys asiassa on vastuutonta. Puheenjohtaja Jarkko Eloranta painottaa, ettei SAK hyväksy aktiivimallia eikä ole osallistunut sen valmisteluun.

ILMOITUS

Elorannan mukaan aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa, lisää byrokratiaa eikä ole aidosti työttömiä kannustava.

– Hallitus on lähtenyt leikkaamaan työttömyysturvaa tavalla, joka asettaa työttömät kestämättömään tilanteeseen. Malli kohtelee ihmisiä eri puolilla Suomea eri tavoin eikä huomioi alue- ja alakohtaisia eroja, Eloranta kritisoi.

Hänen mukaansa seuraavan hallituksen tehtävä on purkaa työttömiä kurittava malli.

”Paikalliset poliittiset lakot valmisteluun”

Teollisuusliiton valtuusto tuomitsi tiistaina jyrkästi aktiivimallin. Sen mukaan työttömyystukia leikkaava malli ainoastaan kurittaa työttömiä eikä lisää työllisyyttä. Laissa on kyseessä yksipuolinen toimi, jonka tarkoituksena on vain käyttää isäntävaltaa ja nöyryyttää sekä leimata työttömiä työnhakijoita.

Valtuusto velvoittikin liiton valmistelemaan toimia, jotka mahdollistavat poikkileikkaavasti liiton ammattiosastojen valmistautumisen poliittisiin lakkoihin.

Teollisuusliiton valtuuston monessa puheenvuorossa muistutettiin, että hallitus lupasi kilpailukykysopimuksen yhteydessä olla tekemättä enää lisäleikkauksia työttömyysturvaan. Samoin hallitus lupasi valmistella nämä muut työelämään liittyvät asiat kolmikantaisesti. Kumpikin lupaus on nyt petetty, Teollisuusliitto toteaa.