Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Helsingin Sanomien toimittajan kotiin tehtiin tietovuotojutun jälkeen kotietsintä.

Viranomaiset ovat käynnistäneet mittavan operaation Helsingin Sanomienlauantaina julkaiseman tietovuotojutun tiimoilta. Helsingin Sanomat kertoi jutussaan puolustusvoimien salaisesta tiedustelulaitoksesta eli viestikoekeskuksesta.

Tasavallan presidentin kanslia julkaisi heti lauantaina tiedotteen, jossa kerrottiin, että tapauksesta on aloitettu rikostutkinta.

– Korkeimman turvaluokituksen saaneiden asiakirjojen sisällön paljastuminen on turvallisuutemme kannalta kriittistä ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita, tiedotteessa kerrotaan.

Lisäkierroksia juttu sai sunnuntaina, kun poliisi teki kotietsinnän Helsingin Sanomien toimittajan kotiin. Juttua tutkiva keskusrikospoliisi vahvisti asian maanantaina ja kertoi, että kyseessä oli erityinen kotietsintä. Kiiretilanteessa sen tekeminen ei vaadi tuomioistuimen päätöstä, vaan siihen riittää tutkinnanjohtajan päätös.

Vaarallinen tie

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson huomauttaa Twitterissä, että viranomaiset ovat vaarallisella tiellä. Lähdesuojaa Andersson pitää riippumattoman journalismin perustana.

ILMOITUS

– Tämä tuntuu todella rajulta, ja on todella huolestuttavaa. Riippumatta siitä, miten rikostutkinnassa käy, tulee tällä olemaan kauaskantoisia vaikutuksia siihen, miten journalismia tässä maassa voi tehdä. Siksi se on vaarallinen tie, Andersson kirjoittaa viestissään, johon hän on linkittänyt kotietsinnästä kertovan uutisen.

Facebookissa julkaisemassaan laajemmassa kirjoituksessa Andersson pitää tapausta juridisesti merkittävänä lähdesuojan määrityksen kannalta.

– Vuotaja on joka tapauksessa syyllistynyt vakavaan rikokseen, lehden syyllisyydestä ei ole vielä tietoa.

Anderssonin mielestä jutussa ei ollut sellaisia tietoja, joiden voisi olettaa vakavasti heikentävän Suomen kansallista turvallisuutta. Korkeimman turvallisuusluokituksen saaneiden paperien vuotaminen on todella vakava lisä, hän kirjoittaa.

– Olen järkyttyneenä seurannut, miten esimerkiksi puolustusministeri on kommentoinut vuotoa kritisoimalla epäsuorasti lehteä epäisänmaallisuudesta, Andersson viittaa puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) Twitter-viestiin.

Niinistö kirjoitti lauantaina viestin, jossa hän pyöritteli HS:n mahdollisesti syyllistyneen epäisänmaalliseen toimintaan.

– Mietelmä: Sananvapauden väärinkäytöstä on lyhyt matka epäisänmaallisuuteen, Niinistö kirjoitti.

Kalteva pinta

Vasemmistoliiton ex-puheenjohtaja, kansanedustaja Paavo Arhinmäki puolestaan huomauttaa tietovuotojen kuuluvan demokraattiseen yhteiskuntaan. Hän kuitenkin lisää, että yleensä tietovuotajalla on motiivi tai tavoite, joka ei välttämättä ole ylevä.

– Suomessa puhutaan paljon länsimaisista arvoista. Vapaa lehdistö ja lähdesuoja lienevät osa näitä arvoja. Mutta kuinka lujalla pohjalla arvot ovat? Kun poliisi tekee toimittajan kotiin etsinnän rikkoakseen lähdesuojan, ollaan viranomaistoiminnassa kaltevalla pinnalla, Arhinmäki kirjoittaa.

Vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö toivoi kaikkien laittavan jäitä hattuun.

– Maanpuolustus ja myös tiedustelupalvelu puolustavat suomalaista demokratiaa, oikeusvaltiota ja vapautta. On perusteltua olla huolissaan vakavasta vuodosta. Yhtä lailla perusteltua on puolustaa lehdistönvapautta suomalaisen demokratian tärkeänä arvona, Niinistö kirjoitti.