Lehtikuva/Vesa Moilanen

Asiantuntijat ovat kovasti huolissaan Suomen 70 000 nuoren syrjäytymisestä. Suurin syy tuohon syrjäytymiseen on se, ettei nuori pääse koulun päätyttyä kiinni työnsyrjään, mitä kautta hän kykenisi ylläpitämään kohtuullista elämänlaatua.

Jotkut ehdottavat kansalaispalkkaa, jolla muka voitaisiin torjua työttömyydestä aiheutuvia ongelmia. Työntekemisen vaikutus ei kuitenkaan rajaudu pelkkään toimeentuloon. Työsuhteeseen liittyvät myös sosiaaliset suhteet, mahdollisuudet kehittää ammatillisia ja muita taitoja sekä monta muutakin myönteistä tekijää.

Tarjotaan siis nuorille mahdollisuus hankkia ansiotuloja. Yhteiskunnalle tulee halvemmaksi pitää nuoret työssä kuin antaa heidän syrjäytyä.

Kaikki ihmiset eivät ole samasta muotista lähtöisin. Tehtävien siis pitää olla erilaisia. Pitää mieluummin sopeuttaa työ nuorelle sopivaksi kuin muokata nuori työtä vastaavaksi.

Ilmastonmuutoksen torjuminen on välttämättömyys. Sitä ei toteuteta ilman yhteiskunnan ohjausta. Myös pienet toimet edistävät tätä tavoitetta.

ILMOITUS

Taajama-alueilla on useita alueita, joiden hoitaminen jää vähäiseksi. Pistetään ne kasvamaan puuta ja valitaan lajit, joiden myöhempi käyttö vaikkapa huonekaluina pitkittää hiilen sitoutumista. Saamme ainakin muutaman nuoren mukaan yhteisönsä rakentamiseen.

Ilman toimeentuloa turvaavaa työpaikkaa on nuorten mahdotonta sopeutua työelämään ja rakentaa yhteiskuntaamme.

Markku J. Kekäläinen
Espoo