Tunnetun dokumentaristin Michael Mooren elokuvan Where to Invade Next (2015) perusteella vakaviin rikoksiin syyllistyneille norjalainen vankila on kuin viiden tähden hotelli: elinkautisen ainoa huono puoli on, että se kestää niin lyhyen aikaa, kuten amerikkalaisvieras asiaa pilke silmäkulmassa kommentoi.

Tomas Lindhin ja John Starkin ohjaama Ylen pohjoismaisena yhteistuotantona toteutettu dokumentti Kuinka katkaista kierre (Vägen tillbaka, 2016) paneutuu vankilakäytäntöihin sekä norjalaisesta että amerikkalaisesta näkökulmasta.

Haldenin korkean turvatason vankilan johtaja Jan Strömnes esittelee ensin omaa laitostaan ja siirtyy sitten Yhdysvaltoihin. Siellä hänen vierailukohteitaan ovat kuuluisa Attican vankila sekä sikäläisittäin edistyksellisempää meininkiä edustava Pohjois-Dakotan rangaistuslaitos, korkean turvatason vankila sekin.

Dokumentissa pääsevät ääneen niin eri laitosten johtajat, vartijat kuin vangitkin. Tunnelmat ovat kaikin puolin avoimia. Läheskään kaikesta ei olla yhtä mieltä, mikä on tavallaan odotettua.

Ehkä yllättäen Attican johdon taholta näytetään vihreää valoa ”Haldenin mallille”, toisin sanoen on halua uudistaa amerikkalaista rangaistuskeskeistä käytäntöä. Sen sijaan Attican vartijoiden keskuudessa ei tunnuta uudistuksia kaivattavan.

ILMOITUS

Dokumentissa liputetaan pohjoismaisiksi luokiteltujen vankeinhoitoprinsiippien puolesta. Esiin nousee joukko käsitteitä ja käytäntöjä, joiden vaaliminen on olennainen osa koko yhteiskunnan oikeudenmukaista perustaa: inhimillisyys, kommunikaatio, kunnioittaminen, luottamus, turvallisuus.

Tältä pohjalta kiinnostavimpia kohtia dokumentissa on jakso, jossa pieni Attican vankiryhmä saa tilaisuuden luoda ja esitellä ihannevankilamallinsa.

Selkeästi, vaikkakin paljolti ohimennen juuri Attican vankien osalta käy ilmi yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vaikutus tuomittujen tekemien rikosten taustalla.

Dok: Kuinka katkaista kierre. TV2 sunnuntaina 17.12. klo 20.00, maanantaina 18.12. klo 11.00. Areena.