Lehtikuva/Odd Andersen

Yhä useampi hiilivoimala toimii tappiollisesti, ja useat fossiilisten polttoaineiden projektit ovat hankaluuksissa.

Yli puolet Euroopan 619 hiilivoimalasta toimii tappiolla, laskee ajatuspaja Carbon Tracker raportissaan. Syynä on sekä nopeasti edullisemmaksi tullut uusiutuva energia että ilmastonmuutoksen vastaiset toimet.

Raportin mukaan vuoteen 2030 mennessä jo 97 prosenttia hiilivoimaloista on tappiollisia. Niiden omistajat säästäisivät tuohon mennessä 22 miljardia euroa, jos ne ajaisivat voimalat nopeasti alas.

Edelleen raportissa arvioidaan, että vuosina 2024–2027 saavutetaan käännekohta, jonka jälkeen on edullisempaa rakentaa uutta tuuli- ja aurinkovoimaa kuin käyttää olemassa olevia hiilivoimaloita.

Takaiskuja putkihankkeille sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

Vuoteen 2030 mennessä odotettavista tappioista 12 miljardia olisi tulossa Saksaan. Alan suuret yhtiöt siellä ovat RWE ja suomalaisen Fortumin havittelema Uniper.

Hankkeita vastatuulessa

Vakuutusalan jätti AXA ilmoitti tiistaina, että se lopettaa Yhdysvalloissa investoinnit Kanadan öljyhiekkakentiltä tuleviin putkilinjoihin eikä se myöskään enää vakuuta niitä. Yhtiö perusteli päätöstä sekä liiketoiminnallisilla että eettisillä syillä.

ILMOITUS

Samalla yhtiö ilmoitti, että se nopeuttaa kaksi vuotta sitten aloittamaansa irtautumista hiilialalta ja nelinkertaistaa tavoitteensa investoinneista uusiutuvaan energiaan.

Euroopan investointipankki (EIB) puolestaan ilmoitti tiistaina, ettei se ainakaan toistaiseksi myönnä harkittavana ollutta 1,5 miljardin euron lainaa Adrianmeren kaasuputken rakentamiseen.

Suunniteltu 3 500 kilometrin mittainen putki toisi kaasua Azerbaidžanin kaasukentiltä Kreikan, Albanian ja Adrianmeren kautta Etelä-Italiaan. Sen olisi määrä toimittaa kaasua Eurooppaan vuodesta 2020 lähtien ja Turkkiin jo ensi vuonna.

Kansalaisjärjestöt ovat kehottaneet luopumaan fossiilisiin polttoaineisiin liittyvästä hankkeesta. EIB käsittelee asiaa seuraavan kerran aikaisintaan helmikuussa. Päätöstä on palloteltu jo kaksi vuotta.