Lehtikuva/Pascal Pochard-Casabianca

Lihantuotanto aiheuttaa 15 prosenttia maailman kasvihuonekaasujen päästöistä.

Haittavero lihalle yleistyy seuraavien 5–10 vuoden kuluessa. Näin uskoo teollisen lihantuotannon sijoittajariskejä arvioiva ajatushautomo FAIRR tuoreessa raportissaan.

FAIRRin perustaja, vaikutusvaltainen pääomasijoittaja Jeremy Coller katsoo, että tupakan, hiilipäästöjen ja sokerin jälkeen liha voi tulla tuotteeksi, jonka haitallista kulutusta aletaan leikata verotuksella.

FAIRRin mukaan lihaveron puolesta puhuvat sekä terveys- että ympäristösyyt. Lihantuotanto aiheuttaa 15 prosenttia maailman kasvihuonekaasujen päästöistä, ja lisäksi sillä on osansa vesien saastumisessa ja antibioottiresistenssissä. Ihmisillä runsas lihansyönti voidaan liittää ylipainoon, diabetekseen ja syöpiin.

Kaukonäköiset sijoittajat varautuvat jo nyt lihaveron aikakauteen.

Väestönkasvu ja vaurastuminen ovat lisänneet lihan kulutusta yli 500 prosenttia vuodesta 1992 vuoteen 2016.

Raportin mukaan tupakkaa verotetaan 180 maassa, hiiltä 60 maassa tai hallintoalueella ja sokeria vähintään 25:ssä.

FAIRRin mukaan lihavero on jo ollut esillä Saksan, Ruotsin ja Tanskan parlamenteissa, vaikka missään se ei ole vielä toteutunut.

Collerin mukaan kaukonäköiset sijoittajat varautuvat jo nyt lihaveron aikakauteen.