Yle Kuvapalvelu

Eräs maan tapa näyttää olevan, että kun Suomi täyttää pyöreitä, on ”viime sotia” käsittelevän sotaelokuvan aika. Suomi 100-juhlinnan merkeissä teattereihin tuli äskettäin uusi Tuntematon sotilas (2017), Pekka Parikan ohjaama Talvisota (1989) on kyseisen sodan 50-vuotisjuhlaelokuva.

Antti Tuurin romaaniin perustuva sotafilmi käynnistyy lokakuusta 1939. Uho on kova Etelä-Pohjanmaan nuorten miesten keskuudessa, kun radiosta kuullaan Neuvostoliiton aluevaatimukset.

Kutsu armeijan riveihin koskee myös Hakalan veljeksiä. Vanhempaa ja elokuvan päähenkilöä esittää Taneli Mäkelä, pikkuveljeä Konsta Mäkelä.

Saman komppanian väkeä ovat myös luutnantti Haavisto (Vesa Mäkelä), vänrikki Kantola (Vesa Vierikko) sekä sotamiehet Erkkilä (Heikki Paavilainen) ja Huhtala (Martti Suosalo). Esko Salmisen jykevässä hahmossa tekee pikavisiittejä alaistensa luo everstiluutnantti Laurila. Alkupuolen mieleen jäävimpiä hahmoja on konkarisotamies Alanen (Esko Nikkari).

Parikan ja Tuurin käsikirjoittama tarina lähtee mukavasti liikkeelle ja etenee tasaisen varmasti hetkiin, jossa näyttämölle saapuvat Karjalan tytöt (Miitta Sorvali ja Leea Klemola). Pienten eroottisten säpinöiden jälkeen alkaa jyske.

ILMOITUS

Autenttisuuden tuntu on tehostusten ja toiminnan suhteen sinänsä ok, mutta ei voi mitään: tietyn pisteen jälkeen Talvisota alkaa tuntua uuvuttavalta kuin jatkosota – joka tunnetusti ei mennyt meiltä ihan putkeen.

Kokonaisuutena aikansa kotimainen suurelokuva on silti kelpo sotaraina. Se oli vuoden katsotuin kotimainen ja palkittiin kuudella Jussilla (muun muassa ohjaus, miespääosa, ja totta kai, äänitys).

Talvisota. Teema Fem tiistaina 12.12. klo 21.55.