Lehtikuva/Odd Andersen

17 elokuvaa tulee Yle Areenaan lauantaina 30.12. Viimeisin elokuva Toivon tuolla puolen esitetään Teema-kanavalla keväällä.

Elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ja Yleisradio julkistivat tiistaina yhteistyösopimuksen, joka koskee ohjaajan koko tuotannon välitysoikeuksia televisiossa ja verkossa. Ylellä on sopimuksen myötä ikuiset oikeudet esittää Kaurismäen elokuvia. Sopimus kattaa 18 pitkää elokuvaa ja 10 lyhyt- tai dokumenttielokuvaa.

Ylen musiikkioikeussopimukset mahdollistavat Areena-julkaisun aina vuodeksi kerrallaan tv-esityksen jälkeen.

Yle Teema esittää Kaurismäen pitkät elokuvat vuodenvaihteessa. Viikonloppuna 30.–31.12. Teema esittää kuusi elokuvaa ja Yle Areenaan tulevat kaikki 17 elokuvaa katsottaviksi koko vuoden 2018 ajaksi.

Aki Kaurismäki omistaa Sputnik Oy:n kautta elokuviensa oikeudet. Hän haluaa sopimuksella varmistaa, että elokuvat ovat suomalaisten vapaasti katsottavissa myös tulevaisuudessa.

”Katsottavaksi, ei kellariin”

– Olen iloinen tästä sopimuksesta, koska olen tehnyt elokuvani katsottavaksi, en kellareihin unohduksen pölyn hiljaa peittämiksi. Yleisradio, samoin kuin Suomen Elokuvasäätiö, ovat tukeneet tuotantojani alusta lähtien ja siksi ne kuuluvat kaikelle kansalle vapaasti katsottaviksi, Kaurismäki kommentoi.

ILMOITUS

– En osaa ottaa kantaa tuotantoni taiteelliseen tasoon, mutta varmaa on, että ne dokumentoivat suomalaista todellisuutta ja maisemaa viimeisen 35 vuoden ajalta ja saattavat tämän vuoksi kiinnostaa tulevia sukupolvia. Siksi Yle on niille ainoa luonteva koti, Kaurismäki kiteyttää.

Vertautuu Sibeliuksen sinfonioihin

Yle Teeman ohjelmapäällikkö Marika Kecskeméti on iloinen sopimuksesta Teeman ja sen yleisön puolesta.

– Katsojat rakastavat Kaurismäen elokuvia. Ohjaajan koko tuotannon näyttäminen on kulttuuriteko, jonka merkittävyyttä voi verrata esimerkiksi Sibeliuksen kaikkien sinfonioiden esittämiseen. Toimme ne Teemalle RSO:n uusina tulkintoina nähtäväksi ja kuultaviksi pari vuotta sitten, ja ne ovat saatavilla Areenassa milloin vain.

Kaurismäki-paketeissa televisiossa nähdään työläis- ja Suomi-trilogioina tunnetut sarjat, joista ensimmäiseen kuuluvat elokuvat Varjoja paratiisissa (1986), Ariel (1988) ja Tulitikkutehtaan tyttö (1990) ja toiseen Kauas pilvet karkaavat (1996), Mies vailla menneisyyttä (2002) ja Laitakaupungin valot (2006). Muut elokuvat nähdään Teemalla tammikuussa tiistai-iltaisin ja sunnuntaisin keskipäivällä. Lyhytelokuvat ja viimeisin pitkä elokuva Toivon tuolla puolen esitetään kevään aikana.

Sopimus on laatunsa ja kestonsa vuoksi ainutlaatuinen myös Ylelle, sillä elokuvien esitysoikeuksia hankitaan yleensä kerta- ja uusintaesityksiin ja rajatuksi ajaksi verkkoon. Nyt ne tulevat Areenaan ikuisin oikeuksin.