Lehtikuva/Jussi Nukari

Kokoomus ja siniset kehuivat lakiesityksen edustavan ajattelutavan muutosta. Vasemmistoliitto esitteli oikeasti aktiivisuutta lisääviä toimia.

Yksi kammottavimmista esityksistä. Pohjanoteeraus jopa tämän hallituksen mittapuulla. Julma. Syyllistää työttömiä työttömyydestä. Ei aktiivi- vaan passiivimalli.

Oppositio tulitti maanantaina täydeltä laidalta hallituksen esitystä työttömyysturvan aktiivimalliksi. Täysistunto käsitteli poikkeuksellisessa maanantai-istunnossa esitystä, jossa työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosentilla kolmen kuukauden ajan, jos työtön ei osoita riittävää aktiivisuutta.

Esitys oli täysistunnossa jo perjantaina. Silloin se jätettiin pöydälle, koska istunnossa ei ollut yhtään ministeriä paikalla eikä juuri hallituspuolueiden kansanedustajiakaan.

Maanantaina keskustelun alkaessa ministeriaitiossa istuivat sinisten työministeri Jari Lindström ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila pitkään vaitonaisina.

Kun Mattila viimein tuli mukaan keskusteluun, hän lupasi seurata tarkkaan lain vaikutuksia. Mattilan mukaan aktiivimallia pitäisi kutsua työllisyyden aktiivimalliksi.

ILMOITUS

Lindström sanoi, että aktiivimalli on osa työmarkkinajärjestöjen kanssa sovittua kymmenen kohdan listaa, josta ei voi noukkia rusinoita pullasta. SAK ei ole aktiivimallia hyväksynyt. Lindströmin mukaan esityksellä ei syyllistetä työttömiä, mutta hän myönsi, että siinä on kysymys myös pakottamisesta.

Esitystä puolustivat myös kokoomuksen Juhana Vartiainen ja sinisten Kaj Turunen harteille. Heidän mukaansa kyseessä on merkittävä ajattelutavan muutos, kun työttömiltä ryhdytään edellyttämään aktiivisuutta eikä työttömyysturva ole mikään automaatti.

”Ei mitään tekemistä aktiivisuuden kanssa”

– Tätä esitystä työttömyysturvajärjestelmän muutokseksi on luonnehdittava pohjanoteeraukseksi jopa tämän hallituksen mittakaavalla, sanoi vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andrersson.

– Jatkossa siis työttömien perusturvaa voidaan leikata sen perusteella, että he ovat työttömiä.

Anderssonin mukaan aktiivimalli on nimenä syvästi harhaan johtava. Sillä ei ole mitään tekemistä aktiivisuudesta palkitsemisen kanssa. Se palkitsee ainoastaan töiden saamisesta.

– Voit lähettää vaikka kuinka monta työhakemusta ja käydä työhaastatteluissa. Silti sinulta leikataan työttömyysturvaa, jos et ole onnistunut saamaan työpaikkaa, Andersson kuvaili.

– Juuri tästä syystä malli on niin epäreilu ja eri maailmasta kuin ne toimet, joihin yleensä viitataan aktiivisella työvoimapolitiikalla tai pohjoismaisella mallilla.

Suojaosa suuremmaksi ja sanktiot uusiksi

Vasemmistoliitto on esittänyt työttömyysturvan suojaosan korottamista 500 euroon lyhytaikaisten töiden vastaanottamisen helpottamiseksi.

Toinen keino edistää aidosti aktiivisuutta olisi Anderssonin mukaan uudistaa työttömyysturvan sanktiojärjestelmä. Tällä hetkellä karensseja saa automaattisesti jopa useiksi kuukausiksi, jos ei ole osoittanut aktiivisuutta työnhaussa edellytetyllä tavalla. Anderssonin mukaan kyseessä on mekaaninen järjestelmä, joka pitää ihmisiä toimeentulotukiloukussa.

– Järjestelmä pitäisi uudistaa niin, että oikeus työttömyystukeen palaa heti, kun työtön taas täyttää työttömyysturvan saamisen ehdot. Se olisi aidosti aktiivisuudesta palkitseva järjestelmä, joka myös purkaa kannustinloukkuja, Andersson esitti.

– Viimeinen malli, jota suomalaiset työttömät tarvitsevat, ovat tämän aktiivimallin kaltaiset leikkurit. Sen taustalla näyttää olevan hallituksen näkemys, että työtä kyllä löytyy jokaiselle työttömälle työnhakijalle, jos he vain viitsisivät ottaa sitä vastaan. Harvoin törmää lakiesityksiin, jotka osoittavat hallituksen olevan näin vieraantunut siitä todellisuudesta, jossa sadat tuhannet suomalaiset elävät.