Lehtikuva/Vesa Moilanen

Elämänlaatua parantavia uudistuksia pitäisi tehdä kansantaloudessa jatkuvasti. Me iäkkäämmät ihmiset muistamme millaista oli elää Suomessa 50-luvulla. Sen jälkeen on tavallisen ihmisen elämään tullut paljon parannuksia: koulutusta, terveydenhuoltoa, eläkkeitä, asumista ja paljon muuta.

Sote, jos se toteutuu, on tämän vuosisadan merkittävimpiä muutoksia. Sitä ei pidä pilata hosumalla. Pahimmassa tapauksessa ennen sitä aikaansaadut edistysaskeleet menetetään ja eriarvoisuus yhteiskunnassa kasvaa.

Julkisessa keskustelussa on aika lailla jäänyt huomiotta, kuinka verotuotoille käy, jos terveyspalveluita yksityistetään esitetyn mallin mukaisesti. Tiedotusvälineissä kerrotaan, kuinka yritykset konsernin sisäisten siirtojen avulla (korkeat lainakulut yms.) siirtävät rahaa veroparatiiseihin sekä kuinka yksityisen terveysalan työntekijät (osa suurituloisimmista) perustavat yrityksiä, joiden tärkein tehtävä on auttaa perustajaansa välttelemään veroja.

Veroreiät pitää tukkia ennen sote-uudistusta.

Nuo molemmat veroreiät pitää tukkia ennen sote-uudistusta. Merkittävästi korkeampien korkojen maksaminen konsernin sisäisistä lainoista voidaan estää siten, että katsotaan veropetokseksi sellaisen koron vähentäminen, joka ylittää perusteettomasti yleisen markkinakoron.

Yrityksen perustamista ei tietenkään pidä vaikeuttaa, mutta verottajalla pitää olla käytettävissään keinot estää palkkatulojen muuttaminen alemmin verotettavaksi pääomatuloksi. Paras keino on verottaa molempia tulomuotoja samojen taulukoiden avulla, kuten vuosia sitten tehtiinkin.

Käykö niin, että veroista maksettavat kulut soten myötä kasvavat, mutta yksityisiä suosivan ratkaisun seurauksena verotulot vähenevät?

Markku J. Kekäläinen
Espoo