Lehtikuva/Vesa Moilanen

Töölöntorilta väistymään joutunut lastenjuhla keräsi 5 000 osallistujaa.

Noin 3 000 ihmistä osoitti eilen mieltään äärioikeistoa vastaan Helsingissä, kertovat Ilman natseja -mielenosoituksen järjestäjät. Hakaniemestä alkanut mielenosoitus sujui rauhallisesti.

Mielenosoituksen alkuvaiheessa siinä oli noin 1 000 ihmistä, mutta siihen liittyi lisää väkeä Helsingin rautatieaseman edustalla, jossa pidettiin hiljainen hetki viime joulukuussa kuolleelle Jimi Karttuselle. Kun marssi saapui Mannerheimintielle, oli siinä järjestäjien mukaan 3 000 ihmistä.

– Olemme iloisia, että näin moni saapui paikalle kylmästä säästä huolimatta. Uskon sen tarkoittavan, että ihmiset ovat huolissaan ja valmiita puolustamaan ihmisoikeuksia, sanoi Kaisa Liljanto Helsingin vasemmistonuorista tiedotteessa.

Marssin järjestivät Helsingin vasemmistonuoret ja A-ryhmä. Sitä tukivat julkisesti kymmenet eri yhdistykset.

Uusnatseja ”epäpoliittisessa” 612-marssissa

Uusnatseja marssi kahdessa eri tapahtumassa eilen Helsingissä. Pohjoismainen vastarintaliike järjesti ensin oman marssinsa, johon osallistui ulkomaalaisia uusnatseja ainakin Ruotsista.

ILMOITUS

Uusnatsien marssiin osallistui noin 300 henkilöä, jotka siirtyivät tapahtuman jälkeen Töölöntorille osaksi 612-marssia. 612 on oman ilmoituksensa mukaan epäpoliittinen, mutta siihen osallistuneet Pohjoismaisen vastarinnan jäsenet marssivat sen mukana näkyvästi omissa tunnuksissaan.

Ylen toimittaja Eero Mäntymaa kertoo Twitterissä keskustelleensa kymmenen 612-marssille osallistuneen kanssa. Kaikki toivottivat Mäntymaan mukaan uusnatsit mukaan.

– Kaikki juttusille suostuneet sanoivat, että uusnatsit tervetulleita kulkueeseen, ja että kansallissosialismi on pienempi paha kuin EU, maahanmuutto, islam, tai ”monikulttuurisuus”, Mäntymaa kirjoittaa.

Alpakat vetivät 5 000 ihmistä Töölöön

Suurin tapahtuma eilen kuitenkin oli Töölön jalkapallostadionilla järjestetty lastenjuhla, joka piti alunperin järjestää Töölöntorilla. Poliisi kuitenkin päätti siirtää lastentapahtuman, koska se oman ilmoituksensa mukaan pystynyt turvaamaan tapahtuman turvallisuutta.

Töölön jalkapallostadionille ”Lasten Suomi 100 -vee” -juhlaan osallistui arviolta 5 000 lasta ja aikuista/. Stadionille oli muun muassa tuotu alpakoita, jotka nousivat itsenäisyyspäivän puhutuimmiksi eläimiksi.

Ilman natseja -mielenosoituksessa esimerkiksi huudettiin ”alpakoita, ei natseja”.