Sadankomitea

”Uskomme siihen, että ihmistä kunnioittava kohtaaminen, kuulluksi tuleminen oman elämänsä asiantuntijana sekä myönteiset kokemukset osallisuudesta rakentavat osaltaan turvallisempaa yhteiskuntaa.”

Sadankomitea jakaa vuosittain itsenäisyyspäivänä rauhanpalkinnon. Tänä vuonna sen saa oululaisen Vuolle Setlementin Radinet-hanke tunnustuksena vaikuttavasta työstä väkivallattomuuden edistämiseksi.

Tänä vuonna suomalainen rauhanliike täyttää 110 ja itsenäinen Suomi 100 vuotta. Juhlavuonna Sadankomitea haluaa palkinnolla nostaa esiin toimintaa, jolla rakennetaan kestävää rauhaa Suomessa.

Radinet-hankkeessa kehitetään Exit-toimintamalli ihmisille, jotka haluavat tukea väkivaltaisesta ääriajattelusta ja -toiminnasta irtautumiseen. Exit-toiminta on suunnattu henkilöille, jotka ovat radikalisoituneet tai vaarassa radikalisoitua siten, että se voisi johtaa ideologisesti perusteltuun väkivaltaiseen käyttäytymiseen.

Sadankomitean mielestä viranomaisten valtuuksien ja poliisin aseistuksen lisäämisellä ei voida puuttua väkivallan juurisyihin. Se kohdentaisi resursseja Radinetin kaltaisille aloitteille ja esimerkiksi ennaltaehkäisevään nuorisotyöhön.

– Terrorismia tai väkivaltaista ääriajattelua ei voiteta väkivallalla. Tarvitaan nykyistä huomattavasti enemmän syrjäytymisen vastaista työtä, sillä väkivaltainen toiminta kumpuaa epäoikeudenmukaisuuden, osattomuuden ja syrjäytymisen kokemuksista. Radinetin kaltaiselle toiminnalle on siis valtavasti tarvetta, toteaa Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen.

ILMOITUS

Hänen mukaansa satavuotiaalta Suomelta olisi kunniakas teko tukea Radinetin työtä.

Kohtaamista ja kuuntelua

– Radinetin tarkoituksena on edistää hyvää elämää ilman väkivaltaista ääriajattelua ja vihaa. Tekemämme työ on hyvin arkisia käytännön tekoja, ihmisten kohtaamista ja kuuntelua, heidän huoliensa ja pyrkimystensä tosissaan ottamista ja kannustamista väkivallattomuuteen. Työn juuret ovat kansalaisjärjestöjen vuosikymmenien ajan tekemässä väkivaltatyössä, kertoo Vuolle Setlementin väkivaltatyön päällikkö ja Radinet-hankkeen toiminnasta vastaava Jani Kaisto.

Kaiston mukaan väkivaltaisesta ääriajattelusta ja -toiminnasta irtaantuminen on mahdollista, mutta siihen tarvitaan tukea. Turvallisuutta ei kuitenkaan edistetä vain väkivallan vastaiseksi nimetyllä työllä tai jättämällä asian hoitamisen viranomaisten tehtäväksi.

– Uskomme siihen, että ihmistä kunnioittava kohtaaminen, kuulluksi tuleminen oman elämänsä asiantuntijana sekä myönteiset kokemukset osallisuudesta rakentavat osaltaan turvallisempaa yhteiskuntaa. Tätä työtä voi omista lähtökohdistaan käsin tehdä meistä jokainen, Kaisto jatkaa.

Palkinto vuodesta 1978 lähtien

Palkintona on keraamikkotaiteilija Miia Kallion teos Rauhanportti, joka symboloi tekojen ja yhteistyön tärkeyttä rauhan edistämisessä.

– Mikään pyrkimys ihmisyhteisöissä yhteiseen tavoitteiseen ei onnistu, jollei siihen löydetä yhteistä ratkaisua, yhteistä polkua, Kallio kuvailee.

Rauhanpalkinto luovutetaan rauhanjärjestöjen itsenäisyyspäivän juhlassa Helsingissä keskiviikkona 6.12. Palkinnon vastaanottaa Vuolle Setlementin väkivaltatyön päällikkö Jani Kaisto ja luovuttaa Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen. Rauhan Suomi – Maailmanparantajien itsenäisyyspäiväjuhla järjestetään Helsingissä Dubrovnik Lounge & Lobbyssa (Eerikinkatu 11). Ovet juhlaan aukeavat kello 18 ja ohjelma alkaa kello 19.

Sadankomitea on antanut rauhanpalkinnon vuosittain vuodesta 1978 alkaen. Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa Kyyjärven kunta, presidentti Tarja Halonen ja Suomen EAPPI-ohjelma.