Lehtikuva/Vesa Moilanen

Nykyinen touhukas puolustusministeri Jussi Niinistö puolusti aikoinaan miinojen tarpeellisuutta. Hänen otteissaan on kaikuja vanhasta rautaa rajoille -mentaliteetista.

Asenne suursotaharjoituksineen on hyvin vanhakantaista, aivan kuin maata puolustettaisiin kuten toisessa maailmansodassa jumalattoman kalliilla hävittäjillä. Ihan kuin joku suurvalta, jolla on risteilyohjuksia ja valmius kybersotaan vaivautuisi käymään Punaisen paronin aikuisia hävittäjätaisteluja maamme ilmakehässä.

Suomi voi joutua sotaan vain suurvaltojen syvässä kriisissä, ja se olisi sota, joka aiheuttaisi valtaisan globaalin ympäristökatastrofin. Siinä sodassa ei tiheään asutussa Euroopassa olisi mitään merkitystä joillakin valtakuntien kartoille vedetyssä rajoissa. Luonto tuhoutuisi aivan varmasti. Puhdas vesi ja välineet ihmisten huoltoon kävisivät vähiin. Edes mielikuvitus ei riitä ajattelemaan kaikkia ympäristöonnettomuuksia ja tuhoisia seurauksia.

Media on täynnä menneiden sotien ihannointia.

Kun Suomi nyt täyttää sata vuotta, niin media on täynnä menneiden sotien ihannointia ja romantisointia. Aivan kuin nykyaikaisessa sodassa voisi osoittaa urheutta ja rohkeutta kuten joissakin kylätappeluissa.

Nykyaikainen laajamittainen sota aiheuttaisi kaikki kuviteltavat ympäristöonnettomuudet. Jossain ydinkatastrofissa ainoa keino puolustautua on laaja väestön siirto. Sellaista tuskin suoritetaan nyt hankittavilla suihkuhävittäjillä.

Juha Kanninen
Tampere