Lehtikuva/Emmanuel Dunand

Euroopan unioni valmistelee Euroopan talous- ja rahaliiton EMUn syventämistä, mutta jäsenmaiden hallitukset saattavatkin ensi kesäkuussa tuottaa vain jonkinlaisen tiekartan uudistuksesta ja jokusen päätöksen syventämisen ensimmäisistä askelista.

Syyskuussa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk esitti nopeaa etenemistä joulukuussa tehtävästä syventymisen valmistelusta ”konkreettisiin päätöksiin” kesäkuun huippukokouksessa. Suomalaisten virkamiesten mukaan odotukset ovat maltillistuneet.

EMUn syventäminen voisi periaatteessa merkitä hyvin monenlaisia asioita, mutta poliittisesti toteuttamiskelpoisin ajatus lienee pankkiunionin laajentaminen. Senkin käytäntö on tosin avoinna, sillä esimerkiksi euromaiden pankkien yhteinen talletussuojajärjestelmä ei ole vielä toteutuskelpoinen.

Euroryhmän väistymässä oleva puheenjohtaja, Alankomaiden entinen valtiovarainministeri Jeroen Dijsselbloem arvioi tulevaa aikataulua maanantaina tiedotustilaisuudessa euroryhmän laajennetun 27 jäsenmaan kokoonpanon kokouksen jälkeen. Kokous valmisteli 14.–15. joulukuuta pidettävää eurohuippukokousta, jossa päätetään EMUn syventämisen aikataulusta. Päätöksenteko on Donald Tuskin asettamien tavoitteiden mukaisesti Eurooppa-neuvoston asialistalla 28.–29. kesäkuuta.

– Ajattelisin, että ensi vuoden kesäkuussa ei pitäisi vain olla esillä laajennettu ja syvennetty tiekartta vaan pitäisi myös tehdä päätöksiä, jos mahdollista, ensimmäisistä askelista. Mielestäni koko prosessin uskottavuutta vahvistaisi, jos pystyisimme saavuttamaan tämän, Dijsselbloem sanoi.

ILMOITUS

Hän esitti, että euroryhmän tai sen laajennetun kokoonpanon täytyy valmistella asiaa poliittisesti. Maanantaina selvisi, että euroryhmän puheenjohtajana aloittaa 13. tammikuuta Portugalin valtiovarainministeri Mário Centeno.

Euroryhmä ei Dijsselbloemin mukaan kuitenkaan edistynyt keskusteluissaan suuntalinjoista, ja kesäkuulle suunniteltuun päätöksentekoon tarvittaisiin jo malleja käytännön toteutuksista.

Tiistaina kokoontunut talous- ja rahoitusasioiden neuvosto Ecofin sai ennakkotiedon mukaan raportit pankkiunionin vahvistamisen edistymisestä talletussuojajärjestelmän ja riskien vähentämisen osalta sekä tilannekatsauksen pankkien ongelmaluotoista.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vaati puoluevaltuustossa EMUn tulevaisuudesta kansanäänestystä ja toimia työllisyyden, tasa-arvon sekä jäsenmaiden talouspoliittisen liikkumavaran lisäämiseksi.

Ecofin-neuvosto vaatikin sattuvasti tiistaina Romaniaa mukautumaan eurooppalaiseen budjettikuriin Euroopan vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisesti. Maan täytyy raportoida toimenpiteistään 15. huhtikuuta mennessä.