Lehtikuva/Sergei Chuzavkov

Georgian entinen presidentti pidätettiin Kiovassa ja vapautettiin tuntia myöhemmin.

Käänteet seurasivat tiistaina toistaan Georgian entisen presidentin Mikheil Saakashvilin ympärillä pyörivässä draamassa Kiovassa.

Naamioituneet poliisit pidättivät Saakashvilin vähäksi aikaa, mutta vapauttivat hänet myöhemmin.

Kun poliisit tiistaiaamuna tulivat hakemaan Saakashvilia hänen asunnostaan Kiovasta, Saakashvili pakeni talon katolle ja uhkasi hypätä sieltä.

Saakashvili syyttää Poroshenkoa petturiksi ja varkaaksi.

Lopulta Saakashvili kuitenkin vietiin poliisiautoon, mutta kadulla mieltään osoittaneet Saakashvilin kannattajat estivät autoa lähtemästä liikkeelle. Poliisi ampui kyynelkaasua kohti protestoijia, mutta luovutti noin tuntia myöhemmin ja päästi Saakashvilin vapaaksi.

Iltapäivällä oli epäselvää, mistä Saakashvilia syytettiin. Aiempien tietojen mukaan Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU oli perustellut pidätystä epäilyillä ”rikollisen järjestön avustamisesta”. Toisten tietojen mukaan rikosnimikkeenä olisi vallankaappauksen valmistelu tai pidätys olisi ollut seurausta Georgian esittämästä luovutuspyynnöstä.

ILMOITUS

Ukrainan valtionsyyttäjä väitti iltapäivällä, että muutama vuosi sitten syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovytshin liittolaiset rahoittavat Saakashvilin toimintaa.

Ennen pidätystä Saakashvili puhui talon katolta syyttäen Ukrainan presidenttiä Petro Poroshenkoa petturiksi ja varkaaksi sekä kehotti ukrainalaisia ”ajamaan varkaat tiehensä”.

Saakashvili lietsoi kapinaa

Saakashvilin pidätysyritys on uusin käänne erikoisessa näytelmässä.

Poroshenko kutsui toukokuussa 2015 Saakashvilin Odessan kuvernööriksi. Syksyyn 2016 mennessä Saakashvili oli saanut tarpeekseen Poroshenkosta ja erosi kuvernöörin tehtävästä syyttäen presidenttiä korruptiosta.

Kuvernööriksi ryhtyessään Saakashvili oli luopunut Georgian kansalaisuudesta. Poroshenko vei häneltä Ukrainan kansalaisuuden viime kesäkuussa.

Vailla minkään valtion kansalaisuutta Saakashvili lähti Ukrainasta, mutta palasi satojen tukijoidensa kanssa väkisin yli rajan Puolasta syyskuussa.

Lokakuun puolivälissä Saakashvili kannattajineen pystytti telttaleirin Ukrainan parlamentin edustalle Kiovassa. Marraskuussa hän sanoi olevansa valmis ryhtymään Ukrainan pääministeriksi.

Saakashvili vaatii vaalilakien muuttamista, lakia presidentin asettamiseksi syytteeseen, parlamentaarisen koskemattomuuden lakkauttamista ja korruptionvastaisen tuomioistuimen perustamista.

Saakashvili antoi viime sunnuntaihin asti aikaa vaatimustensa toteuttamiseen ennen kuin Poroshenko ja muut johtajat ”asetettaisiin kansan syytteeseen”.

Ruusuvallankumouksen sankari

Saakashvili nousi Georgian presidentiksi tammikuussa 2004 niin sanotun ruusuvallankumouksen myötä. Hän oli presidenttinä marraskuuhun 2013.

Saakashvili oli länsimaiden ja erityisesti Yhdysvaltain suosiossa, ja häntä ylistettiin talouden ja politiikan uudistajana.

Kotimaassaan häntä kuitenkin alettiin syyttää lisääntyvästä autoritaarisuudesta, vaalivilpistä, opposition vainoamisesta laittomin keinoin ja jopa ihmisoikeusrikkomuksista.

Saakashvili oli Georgian presidentti maan käydessä kesällä 2008 lyhyen sodan Venäjän kanssa. Yhdysvallat tuki julkisuudessa Saakashvilia, mutta on kerrottu, että kulissien takana sielläkin pidettiin Saakashvilin omia virheitä ainakin osasyynä sotaan.

Viime elokuussa Georgia lähetti Ukrainaan pyynnön Saakashvilin karkottamiseksi Georgiaan. Saakashvilin mukaan Georgiassa esitetyt rikossyytteet ovat motiiveiltaan poliittisia.

Saakashvili täyttää parin viikon kuluttua 50 vuotta.