Lehtikuva/Sergei Supinsky

Georgian entinen presidentti muuttui parissa vuodessa Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon tukijasta hänen kiivaaksi vastustajakseen.

Georgian entinen presidentti Mikheil Saakashvili haettiin tiistaina Kiovassa kotoaan ja pidätettiin.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU perusteli pidätystä epäilyillä ”rikollisen järjestön avustamisesta”. Tästä voi seurata jopa viiden vuoden vankilatuomio.

Saakashvilin kannattajat osoittivat mieltään kadulla, kun naamioituneet poliisit hakivat Saakashvilin asunnostaan. Protestoijat yrittivät estää Saakashviliä vievää poliisiautoa lähtemästä. Poliisi suihkutti kyynelkaasua mielenosoittajien päälle.

Saakashvili syyttää Poroshenkoa petturiksi ja varkaaksi.

Ennen pidätystä Saakashvili puhui talon katolta syyttäen Ukrainan presidenttiä Petro Poroshenkoa petturiksi ja varkaaksi sekä kehotti ukrainalaisia ”ajamaan varkaat tiehensä”.

Ukrainan valtionsyyttäjä Juri Lutsenko syytti aiemmin syksyllä Saakashvilia kapinan valmistelusta ulkomaisella rahoituksella, mutta aiemmin Saakashvilin pidättämistä ei ole yritetty.

ILMOITUS

Saakashvili lietsoi kapinaa

Saakashvilin pidätys on uusi käänne erikoisessa näytelmässä.

Poroshenko kutsui toukokuussa 2015 Saakashvilin Odessan kuvernööriksi. Syksyyn 2016 mennessä Saakashvili oli saanut tarpeekseen Poroshenkosta ja erosi kuvernöörin tehtävästä syyttäen presidenttiä korruptiosta.

Kuvernööriksi ryhtyessään Saakashvili oli luopunut Georgian kansalaisuudesta. Poroshenko vei häneltä Ukrainan kansalaisuuden viime kesäkuussa.

Vailla minkään valtion kansalaisuutta Saakashvili lähti Ukrainasta, mutta palasi satojen tukijoidensa kanssa väkisin yli rajan Puolasta syyskuussa.

Lokakuun puolivälissä Saakashvili kannattajineen pystytti telttaleirin Ukrainan parlamentin edustalle Kiovassa. Marraskuussa hän sanoi olevansa valmis ryhtymään Ukrainan pääministeriksi.

Saakashvili vaatii vaalilakien muuttamista, lakia presidentin asettamiseksi syytteeseen, parlamentaarisen koskemattomuuden lakkauttamista ja korruptionvastaisen tuomioistuimen perustamista.

Saakashvili antoi viime sunnuntaihin asti aikaa vaatimustensa toteuttamiseen ennen kuin Poroshenko ja muut johtajat ”asetettaisiin kansan syytteeseen”.

Ruusuvallankumouksen sankari

Saakashvili nousi Georgian presidentiksi tammikuussa 2004 niin sanotun ruusuvallankumouksen myötä. Hän oli presidenttinä marraskuuhun 2013.

Saakashvili oli länsimaiden ja erityisesti Yhdysvaltain suosiossa, ja häntä ylistettiin talouden ja politiikan uudistajana.

Kotimaassaan häntä kuitenkin alettiin syyttää lisääntyvästä autoritaarisuudesta, vaalivilpistä, opposition vainoamisesta laittomin keinoin ja jopa ihmisoikeusrikkomuksista.

Saakashvili oli Georgian presidentti maan käydessä kesällä 2008 lyhyen sodan Venäjän kanssa. Yhdysvallat tuki julkisuudessa Saakashvilia, mutta on kerrottu, että kulissien takana sielläkin pidettiin Saakashvilin omia virheitä ainakin osasyynä sotaan.

Viime elokuussa Georgia lähetti Ukrainaan pyynnön Saakashvilin karkottamiseksi Georgiaan. Saakashvilin mukaan Georgiassa esitetyt rikossyytteet ovat motiiveiltaan poliittisia.

Saakashvili täyttää parin viikon kuluttua 50 vuotta.