Lehtikuva/Martti Kainulainen

Hyvinvoinnin puolustaminen tarkoittaa hänen mukaansa panostamista kasvatukseen ja koulutukseen.

Eduskunta kokoontui tiistaina Suomen 100-vuotisjuhlaistuntoon. Sen ainoana asiana on kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajien allekirjoittama lakialoite itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön valtuuskunnan asettamisesta. Lastensäätiölle lahjoitetaan valtion omistuksessa olevia osakkeita enintään 50 miljoonan euron arvosta.

Juhlaistunnossa vasemmistoliiton puheenvuoron käyttänyt eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen sanoi itsenäisen Suomen historian olevan hyvinvointivaltion historiaa.

– Sadassa vuodessa Suomi on noussut köyhyydestä hyvinvointiyhteiskunnaksi, jonka rakentamisesta saamme kiittää edeltäneitä sukupolvia. Voimme tuntea ylpeyttä tasa-arvoisesta yhteiskunnasta, jonka lähtökohtana on, että ketään ei jätetä.

– Yhdessä on huolehdittu siitä, että yhdessä rakennetun hyvinvoinnin hedelmistä pääsevät nauttimaan kaikki. Että myös niillä, joilla menee huonommin, on oikeus ihmisarvoiseen elämään. Että yhteiset turvaverkot suojaavat kaikkia meistä silloin kun tielle osuu kuoppia ja elämä yllättää. Että riippumatta elämälle saaduista lähtökohdista, jokaisesta pidetään huolta.

Puolustettava seuraavatkin sata vuotta

Pekonen totesi, että hyvinvointivaltio ansaitsee tulla puolustetuksi seuraavankin sadan vuoden ajan.

ILMOITUS

Hyvinvoinnin puolustaminen tarkoittaa hänen mukaansa sitä, että panostamme kasvatukseen ja koulutukseen.

– Että jokaisella lapsella on oikeus laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja opetukseen. Se tarkoittaa sitä, että varmistamme laadukkaan sosiaali- ja terveydenhuollon kaikille suomalaisille. Hyvinvoinnin puolustaminen tarkoittaa lapsiperheiden ja vanhemmuuden tukemista neuvoloissa, kodeissa ja työpaikoilla. Se tarkoittaa sitä, että autamme kaikenlaisia perheitä pärjäämään elämän haasteissa. Että arvostamme täysimääräisesti opettajien, varhaiskasvatuksen ammattilaisten ja muiden lastemme kanssa työskentelevien mittaamattoman arvokasta työtä. Että takaamme lastensuojelun resurssit ja kyvyn auttaa silloin, kun perheillä ei mene hyvin. Hyvinvointivaltion puolustaminen tarkoittaa eriarvoistumisen ja lapsiköyhyyden vastustamista ehdoitta.

Pekosen mukaan on oikein, että eduskunta kunnioittaa satavuotiasta Suomea tukemalla lasten hyvinvointia. Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö tuottaa lasten aseman edistämiseksi tutkimusta, kouluttaa ja jakaa tietoa, neuvoo, tukee ja kehittää lasten hyvinvointia tukevia palveluja.

– Lapset, lapsiperheet ja lasten kanssa työskentelevät ansaitsevat täysimääräisen tukemme. Siksi panostus tätä varten perustettuun säätiöön on oikea valinta.