Lehtikuva/-

Lenin-museo kilvoittelee Vuoden eurooppalainen museo -tittelistä vuodelle 2018. Finaaliin valitut 40 museota kisaavat myös muista palkinnoista. Suomesta mukana ovat myös Helsingin kaupunginmuseo ja Museokeskus Vapriikki. Lenin-museo on kilpailijakaartin pienimpiä toimijoita.

Työväenmuseo Werstaan tiedotteen mukaan kilpailun ennakkosuosikkeja ovat muun muassa Lontoon Science Museum ja Viron uusi kansallismuseo.

Vuonna 1946 perustettu Lenin-museo uudistui kesällä 2016, ja se yhdistyi Työväenmuseo Werstaaseen vuoden 2014 alussa. Museossa arvioidaan uudistetun näyttelyn käsittelevän tasapainoisesti Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa. Museo se on rikkonut kävijäennätyksiä.

– Lenin-museota on aikoinaan pidetty Suomen vihatuimpana museona, mutta nyt tulimme valituksi kansainväliseen museokilpailuun. Tämä on pienelle museolle kova saavutus, Työväenmuseo Werstaan museonjohtaja Kalle Kallio sanoo tiedotteessa.

European Museum of the Year Award 2018 -loppukilpailu järjestetään Varsovan juutalaismuseossa 9.–12. toukokuuta. Voittajat valitsee kansainvälinen arviointiraati.

Vuoden 2017 eurooppalaiseksi museoksi valittiin Geneven etnografinen museo. Suomalainen museo ei ole koskaan voittanut kilpailun pääpalkintoa.