Lehtikuva/Markku Ulander

Eduskunta käsitteli maanantaina hallituksen esitystä, jolla rajoitettaisiin kuntien ja kuntayhtymien sote-palvelujen ulkoistuksia.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen tervehtii ilolla hallituksen ajamaa sote-palvelujen ulkoistusten rajoituslakia. Hallituksen kiireellä tekemässä lakiesityksessä halutaan asettaa kunnille ja kuntayhtymille tiukemmat ehdot sote-palvelujen ulkoistamiselle.

Sote-palvelujen ulkoistukset ovat nousseet otsikoihin Meri-Lapissa, jossa alueen terveyspalvelut yksityistetään terveyspalvelujätti Mehiläiselle. Pakettiin kuuluu myös alueen keskussairaala, ja sopimus on tehty 15 vuodeksi.

Hämminkiä on aiheuttanut myös pienen Siikalatvan kunnan kaavailut perustaa terveyskeskus Ouluun. Terveyskeskus perustettaisiin Mehiläisen terveysaseman yhteyteen. Tämän hankkeen sosiaali- ja terveysministeriö totesi viikonloppuna lainvastaiseksi.

Sarkkisen mukaan laki ei riitä rauhoittamaan sekavaa tilannetta.

– Hallitukselta tarvittaisiin nyt johtajuutta ja sote-uudistus, joka luo vakautta epävarmuuden sijaan. Keskustavetoinen hallitus ei kuitenkaan näytä tähän pystyvän, hän sanoi eduskunnassa.

ILMOITUS

Sarkkinen huomautti puheessaan, että keskustalla on yksinkertainen enemmistö Siikalatvan kunnassa.

– Tätä sekoilua seuratessa herääkin kysymys, että eikö edes keskustan kenttäväki usko hallituksen sote-uudistukseen.

Sarkkinen toivoi, että hallitus alkaisi kuunnella asiantuntijoita, jotka ovat kritisoineet sote-uudistusta.

– Palauttakaa sote sen alkuperäisiin integraatio-tavoitteisiin. Nostakaa kansanterveys jälleen uudistuksen ohjaavaksi tavoitteeksi. Kutsukaa koolle parlamentaarinen valmistelu. Kuunnelkaa asiantuntijoita ja unohtakaa hetkeksi poliittinen suhmurointi. Tehdään yhdessä satavuotiaalle Suomelle sote-uudistus, joka kestää aikaa, on laadukas ja kustannustehokas ja joka ei erottele ihmisiä kukkaron paksuuden mukaan, Sarkkinen vaati.