Yle Kuvapalvelu

Hallituksen palkkaama julkkisfilosofi (Ville Myllyrinne) saa tulevaisuusskenaariostaan murskakritiikin ja hölmöilee sen merkeissä kännissä lööppiuskottavasti.

Vanha opettaja (Juha Muje) ehdottaa maisemanvaihtoa, uskollinen oppilas ottaa neuvosta vaarin. Kaukana Kilpisjärvellä vuokraisännäksi osoittautuu karski pohjoisen mies (Kai Lehtinen).

Tapio Piiraisen käsikirjoittamassa ja ohjaamassa tv-filmissä Linnan juhlat (2017) taitetaan taivalta päähenkilökaksikon johdolla ja tavataan matkan varrella iso joukko kanssasuomalaisia sekä ohimennen muutama kauempaakin tänne päätynyt.

Meininkiä siivittää karhean hellä ymmärrys ja empatia.

Juonikuvio soljuu letkeästi, jäntevästi ja sopivan tapahtuma- ja värikylläisesti. Yllättäviä käänteitä, komiikkaa, tragiikkaa ja tragikomiikkaa riittää. Eri maailmojen kohtaamisista sukeutuu lempeän ironisin silmin nähty pienoiskuva ja mietelmä tämän päivän Suomesta.

Tunnistettavia yhtymäkohtia todellisuuteen on niin ilmiöiden, henkilöhahmojen kuin ylipäänsä kulttuuriperinteenkin kohdalla. Meininkiä siivittää karhean hellä ymmärrys ja empatia.

ILMOITUS

Dialogi on nasevaa, pingotetuilla tekonokkeluuksilla Piirainen ei ratsasta. Harri Marstion raspikurkkuinen lauluääni sopii erinomaisesti näissä yhteyksissä kuultavien biisien tulkiksi.

Linnan juhlat on genremielessä moniulotteinen tuttavuus, tie- ja kamufilminä (”arktisen hawksilainen” seikkailu) viihdyttävä hyvän mielen raina ihmeellinen on elämä -hengessä. Punaisena lankana kulkee toisista välittämisen teema, ja mikäs sen hienompaa näin Suomi 100 -juhlinnan merkeissä.

Kai Lehtinen hoitaa homman lehtismäisen juurevasti, Myllyrinne on vähän liian kuivakas älykkönä, jolle kyytimiehenä toimiva kansanmies ja vastaavat maan hiljaiset tarjoavat sen ainoan oikean elämän oppitunnin.

Näyttelijäkaartin muita näkyviä hahmoja ovat Anna-Kristiina Juuso pontevana morsiamena ja lähihoitajana, Seela Sella yksinäisenä vanhuksena, Taisto Reimaluoto vastaanottavaisena poliisina sekä Oiva Lohtander todellisena monipuolisuusmiehenä.

Kotikatsomo: Linnan juhlat. TV1 sunnuntaina 3.12. klo 21.05, maanantaina 4.12. klo 23.30. Areena 30 päivää.