All Over Press/Anatoly Maltsev

Marraskuun 9. päivä Moskovan Zamoskvoretškin alueen oikeudessa olisi pitänyt olla Dmitri Butšenkovin oikeudenkäynnin istunto.

Butšenkov on pitkän linjan anarkisti, hän on toiminut 1990-luvun lopusta asti. Butšenkovia syytettiin osallisuudesta vuoden 2012 toukokuun 6. päivän kahnaukseen Moskovassa, jolloin vaalivilpin vastainen suurmielenosoitus kärjistyi yhteenotoksi poliisin estettyä mielenosoituksen kulun. Butšenkovia syytettiin mellakkaan osallistumisesta ja virkavallan väkivaltaisesta vastustamisesta.

Butšenkov pidätettiin joulukuussa 2015, yli kolme vuotta tapahtumien jälkeen. Bolotnajan tapausta on tutkittu vuosien ajan, uusia pidätysaaltoja tuntuu tapahtuvan aina kun Venäjän oppositio on hieman elpynyt.

Bolotnajan oikeudenkäyntiä puidaan vielä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa.

Butšenkovin vanhempien mukaan hän oli mielenosoituksen aikana vierailemassa heidän luonaan Nižni Novgorodissa. Poliisi ja syyttäjä ovat esitelleet julkisuudessa todisteina kuvia, joissa kahnaukseen osallistui mies joka ei selvästikään ole Butšenkov.

Butšenkov vietti puolitoista vuotta tutkintovankeudessa, minkä jälkeen hänet laitettiin kotiarestiin odottamaan oikeudenkäyntiä. Kotiaresti toteutetaan Venäjällä valvontapannan avulla, mutta Butšenkoville ei riittänyt pantaa. Hän ei koskaan saapunut marraskuun 9. päivän oikeudenkäyntiin, ja samana päivänä hän antoi Nastojaštšee Vremja -sivustolle videohaastattelun, jossa hän ilmoitti lähteneensä ”erääseen EU-maahan” hakemaan turvapaikkaa.

Ensimmäistä kertaa vuoden 2012 kesäkuun jälkeen Venäjän vankiloissa ei istu ketään Bolotnajan aukion tapahtumista. Huhtikuussa 2016 pidätetty Maksim Panfilov on vielä psykiatrisessa pakkohoidossa. Viime elokuussa vapauteen käveli Vasemmistorintaman johtaja Sergei Udaltsov, joka sai 4,5 vuoden vankeustuomion ”mellakoiden järjestämisestä”. Hän oli Leninin esimerkkiä seuraten yrittänyt saada oppositiotoimintaan rahoitusta vihollismaasta Georgiasta.

Bolotnajan oikeudenkäyntiä puidaan vielä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Viime vuoden lokakuussa tuomioistuin määräsi tapahtumien johdosta vangitulle Jaroslav Belousoville 12 500 euroa korvausta kidutuksesta ja kolmesta muusta prosessin aikana tehdystä oikeuksien loukkauksesta, ja neljä muutakin syytettyä on jo saanut korvauksia.